A BÉT június 13-tól december 12-ig felfüggeszti az OTP részvényekre vonatkozó FIX ügyletek kötésének lehetőségét.

Az OTP Bank céglogója a Körössy Albert és Kiss Géza tervei alapján 1912-ben készült eklektikus stílusú, de a reneszánsz és az art deco formai elemeit is hordozó bankszékház, az egykoron a Magyar Agrár- és Járadékbank Részvénytársaság épületénak bejárata felett, a főváros V. kerületében a Nádor utcában. Az épület az OTP Bank székháza.
MTVA/Bizományosi: Róka László

Fotó: Róka László / MTI

Az FIX vagy FIX-áras ügyletek elsősorban az intézményi befektetők között használatosak, ilyenkor az ügyfél megbízása alapján egy általa meghatározott partnernek kell megküldeni az eladási vagy vételi ajánlatot az ugyancsak a megbízó által megadott árral, a megkeresett fél pedig az ajánlatot vagy elfogadja, vagy sem. 

Gyakran felmerül a piacbefolyásolás lehetősége, ám az ilyen kötések a tőzsdei forgalomról készülő statisztikába nem kerülnek be, így nem alkalmasak a piac befolyásolására.

Annál izgalmasabb, hogy a BÉT Általános Üzletszabályzata megengedi, hogy a mögöttes ügyfél megbízásának végrehajtása esetén akár ugyanaz a tőzsdetag és üzletkötő is állhat a vevői és az eladói oldalon is. Az önkötések inkább  az adóoptimalizálást szolgálják.

Az uniós MiFIR rendeletek azonban korlátozzák, hogy az ilyen ügyletek mekkora százalékban kapnak mentességet a transzparencia alól. Az összes uniós helyszínen folyó kereskedése 4 százalékát nem haladhatja egy helyszínen a nem transzparens kereskedés 12 hónapos visszatekintésben. Márpedig az OTP esetében 14,94 százalékot tettek ki a BÉT FIX ügyletei a június nyolcadika előtti 12 hónapban.