Paschal Donohoe, az eurócsoport elnöke közleményében azt írta,  az eurócsoport megállapodott arról, hogy

Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. 

A szakminiszterek döntésükkel jóváhagyták az euróövezeti tagállamok által az Tanácsnak címzett ajánlást, amelyben a miniszterek egyetértettek az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank arra vonatkozó pozitív értékelésével, hogy Horvátország teljesíti a konvergenciakritériumokat.

Az uniós tanács közleménye szerint az ajánlás elfogadása az első lépése annak a folyamatnak, amelynek keretében az Európai Unió Tanácsa olyan jogszabályokat fogad el, amelyek lehetővé teszik Horvátország számára, hogy a jövő évtől kezdve az euróövezet tagjává váljon, és kiaknázza közös valuta, az euró használatának előnyeit.

Croatia And Euro Currency Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ajánlást az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) várhatóan

pénteken Luxembourgban tervezett ülésén fogadja el az euróövezeti tagállamok minősített többségével.

A folyamat azzal zárul majd, hogy az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlamenttel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően, várhatóan még júliusban három, az euró horvátországi bevezetéséhez szükséges jogszabályt fogad el. Továbbá megállapítják azt az árfolyamot, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni.

Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát, az euró hivatalos bevezetésének időpontjától költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet. A Horvát Nemzeti Bankban pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Az Európai Központi Bank 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az euróövezet előszobájának tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót.