Helyi bankok vásárolják fel kikiáltási áron az orosz Sberbank posztjugoszláv térségben megmaradt egységeit. Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező vevők élvezik a hazai pálya előnyeit, s a nagy nemzetközi szereplőkkel sem kell versenyezniük, mert a térség nem esik a terjeszkedés fő csapásirányába.  

A Szlovéniában piacvezető Nova Ljubljanska Banka (NLB) például mindössze 5,11 millió eurót fizetett a Sberbank szlovén üzletágáért, s az ügylettel a teljes eszközállománya 21,6 milliárd euróról 23,3 milliárdra nőtt. Ahogy Domagoj Grčević, az InterCapital Securities elemzője fogalmazott:Alacsony kockázati céltartalékkal és jó minőségű hitelállománnyal rendelkező, »sürgősen eladó« leánybankokat lehet most nagyon olcsón felvásárolni. Jellemző, hogy az NLB 172,8 millió eurós nyereséget könyvelt el egyszeri tételként az alacsony felvásárlási árnak köszönhetően, ráadásul a piaci részesedése 30 százalékra nőtt Szlovéniában. 

Grčević szerint hasonlóan kedvező üzletet kötött a Hrvatska Postanska Banka (HPB), amely 71 millió kunát (9,23 millió eurót) fizetett a Sberbank horvátországi leányáért, s ennek nyomán 3,7 milliárd euróról 5,18 milliárdra nőtt az eszközállománya. Ezzel megközelítette az ötödik helyen álló Raiffeisen-leánybankot. Szintén nagyot lépett előre, a szerbiai bankpiac kilencedik helyéről az ötödik helyre az AIK Banka, miután átvette a Sberbank szerb leányát, s az eszközállománya 2,2 milliárd euróról 3,8 milliárdra ugrott. Megelőzte a Raiffeisent és az Erstét a szerb piacon, s felzárkózott az Intesa Sanpaolo, az UniCredit és az OTP mögé. Talán a legnagyobb piaci ugrást a bosznia-hercegovinai ASA Banka könyvelte el, amely 15 millió boszniai konvertibilis márkás (nagyjából 7,5 millió eurós) bevásárlással a 14. helyről a negyedik helyre rukkolt előre.

A Sberbank-leányok elárverezése jócskán átrajzolja a térségi akvizíciós piacot, amelyet korábban a szlovén NLB, a szerb AIK és a magyar OTP felvásárlásai uraltak. Bár az orosz–ukrán konfliktus erősen felturbózta a régiós kockázatokat, a piac továbbra is széttöredezett – mondta Lukas Freund, az S&P Global Ratings elemzője. Hozzátette: így az olyan nagybankok, mint az NLB vagy az OTP, könnyen kihasználhatják a méretgazdaságossági előnyüket, s bevethetik szabványosított, digitális üzleti modelljüket, ami jókora kihívás a hagyományos piaci szereplőknek. Ezt a vélekedést erősíti, hogy a szlovén NLB középtávon minden piacán további konszolidációra számít a bank szóvivője szerint.

A mostani átrendeződések pedig akár fel is gyorsíthatják a piaci konszolidáció folyamatát. Miután a Sberbank márciusban kivonult a legtöbb európai piacáról, a helyi szabályozó hatóságok gyors döntéseket sürgettek, ám ehhez a tengerentúli potenciális felvásárlók nem tudtak alkalmazkodni, helyzetbe hozva a térségi szereplőket. Itthon a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya a Magyar Bankholdinghoz kerül.