Alig ocsúdott fel a piac, miután kiszivárgott, hogy az Ernst & Young azt fontolgatja, hogy az egész világra kiterjedően megosztja könyvvizsgálói és tanácsadói üzletágait. Most kiderült, hogy a „nagy négyes” egy másik tagja, a Deloitte is vizsgálja a globális könyvvizsgálati és tanácsadási gyakorlat felosztásának tervét – értesült a Wall Street Journal.

Ezek lennének a legnagyobb szerkezeti változások a Big Four cégeknél az Arthur Andersen 2001-es csődje óta. A lépések több tízezer partnert érintenek. Létrejönne két új tanácsadó óriás és két lecsupaszított könyvvizsgáló cég.

1231210303 The KPMG offices in Lanyon Place, Belfast. Accountancy firm KPMG is creating 200 new jobs in Belfast. The £14 million investment will see the establishment of a new centre of excellence within the company's existing Belfast offices. Picture date: Tuesday February 16, 2021. (Photo by Liam McBurney/PA Images via Getty Images)
Fotó: Liam McBurney / PA Images via Getty Images

A Deloitte megkereste a Goldman Sachs befektetési bankárait, miután híre ment a rivális EY tervének. A Goldman és a JPMorgan Chase a tanácsadója az EY esetleges átszervezésének. A Deloitte tárgyalásai nagyon korai, feltáró szakaszban vannak.

Az EY úgy véli, a felosztás lehetővé tenné a gyorsan növekvő tanácsadói oldal számára, hogy könnyebben szerezzen új ügyfeleket, anélkül, hogy korlátoznák a tanácsadást a könyvvizsgáló ügyfeleinél.

A KPMG és a PricewaterhouseCoopers, a Big Four másik két tagja, ragaszkodik az eddigi gyakorlathoz.A szabályozók világszerte egyre inkább aggódnak az összeférhetetlenség miatt. Az Egyesült Államokban az Értékpapír- és Tőzsdebizottság vizsgálja a Big Four függetlenségi szabályainak esetleges megsértését.