A Wizz Air pozitív üzenetet küldött befektetőinek, a fapados légitársaság az áprilissal indult 2023-as üzleti évének első két negyedévében 30, illetve 40 százalékkal több utasra számít, mint a koronavírus-járvány kitörését megelőző évben. 

A jelentős kockázatok miatt a Wizz Air ennél több, a folyó pénzügyi évére vonatkozó adatot, becslést nem osztott meg a piaccal. 

201906 Budapest, Ferihegy Liszt Ferenc repülőtér, Wizzair, Ryanair, MGH földi kiszolgálásfoto: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Annál több adatot közölt a márciussal végződött 2022-s üzleti évéről, amelyet 27,13 millió utasszámmal zártak, szemben az előző évi 10,19 milliós adattal. Ez 14,1 százalékpontos javulásnak felel meg a járatkihasználtság terén, ami így 78,1 százalékos lett. Jócskán van még mit behozni a 90 százalék feletti békebeli szint eléréséhez. 

Az 90 százalékos elégedettségi faktoron pedig folyamatosan érdemes javítani. 

Az üzleti évet 125 százalékkal magasabb 1,66 milliárd eurós bevétellel zárták, EBITDA szinten nagyot léptek előre, a 183 milliós veszteséget 19 milliósra faragták le. Az adózott eredmény viszont 11,5 százalékkal lett rosszabb az előző évinél, ezen a soron 642,5 millió eurós veszteség szerepel, ami a légitársaság által vártnál gyengébb eredmény, de ebben a gyorsan növekvő költségelemek, mint a bérek, a kapacitásbővítések, az üzemanyagok drágulása mind a Wizz Air ellen játszott.

Váradi József vezérigazgató a gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában elégedetten szólt a nyári jegyértékesítésekről, s megerősítette, hogy az üzleti évben a teljes flottájuk maximális kihasználására törekednek. A flottát 137-ről 153 darabosra bővítették. Készpénzállományuk továbbra is nagyon erős, az 1,38 milliárd euró cash-flow jelentős stabilitást ad a légitársaság működéséhez. A nagy hitelminősítők a Wizz Airt a befektetésre javasolt kategóriában tartják számon.