Három részre darabolná részvényeit a Tesla, hogy azok a kisbefektetők számára is könnyebben elérhetőek legyenek – írja a The Wall Street Journal. A villanyautógyártó pénteken tette közzé terveit a szabályozó hatóságok felé, közeledve az augusztus 4-i éves közgyűléshez. A részvényesek ezen az eseményen dönthetnek arról, hogy támogatják-e a lépést.

Fotó: JOSH EDELSON

A Tesla már márciusban közölte, hogy kisebbre darabolná a részvényeit, ám akkor még nem közölt részleteket a mikéntről. Azonban a novemberi csúcshoz képest értékéből 40 százalékot vesztő vállalat részvényei már a darabolás nélkül is megfizethetőbbé váltak az esés hatására. Fény derült arra is, hogy 

Larry Ellison, az Oracle társalapítója és a Tesla egyik nagybefektetője nem indul újra igazgatótanácsi tisztségéért, 

ám helyére sem érkezik senki, így az 7 tagúra csökken. Ellison neve szerepelt a Twitter megvásárlásában Muskot segítők névsorában is.

A részvények feldarabolása során azok ára változik, ugyanakkor a befektetők kezében lévő és a vállalat értéke azonos marad. Azonban gyakori, hogy egy ilyen lépést rövidebb rali követ. Az idei évben nem csak a Tesla határozta el magát erre a lépésre, a Google anyacége, az Alphabet és az Amazon is hasonló döntést hozott, mind a két cég huszadolni kívánja papírjait.

Musk cégének ráadásul már rutinja van ebben, hiszen csaknem pont két éve ötödölték az autógyártó részvényeit. Érdekesség, hogy a Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway – mely üzleti filozófiájában a tartós befektetőket részesíti előnyben – sosem volt hajlandó erre a lépésre, így a vállalat A részvényei mára több mint 400 ezer dollárt érnek, de rövid időre félmillió dollárnál is többet kértek értük.