A svéd kormány nem ad újabb tőkeinjekciót a veszteséges SAS légitársaságnak, és hosszú távon nem kíván részvényese maradni a vállalatnak – közölte Karl-Petter Thorwaldsson ipari miniszter kedden sajtótájékoztatón.

Szeretnénk világossá tenni, hogy a jövőben nem fogunk új tőkét juttatni az SAS-nek

– mondta Thorwaldsson. Hozzátette, Svédország azonban engedélyezni fogja, hogy az SAS az állammal szembeni adósságát részvénytőkévé alakítsa át.

Scandinavian Airlines (SAS) Airbus A320 planes parked at Copenhagen Airport, Kastrup, Denmark, on March 15, 2020.Photo: Johan Nilsson / TT kod 50090 (Photo by JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó: JOHAN NILSSON / TT News Agency via AFP

A stockholmi székhelyű légitársaság a múlt héten jelentette be, hogy nem sikerült elérnie az „SAS Forward” néven elindított szerkezetátalakítási programjában kitűzött célokat. Közölte, hogy

9,5 milliárd svéd korona (350 milliárd forint) adósságot kellene részvénytőkévé átalakítania ahhoz, hogy megőrizhesse fizetőképességét.

A svéd és a dán kormány az SAS legnagyobb részvényesei, egyaránt 21,8 százalékos tulajdonrésszel. Dánia még nem reagált a bejelentésre.

Szárnyaszegetté vált az SAS

Olcsón megszerezhető ugyan a piaci értékét 600 millió dollárosra erodáló SAS légitársaság, de versenyképessé tétele már jóval nagyobb nagyobb invesztíciót igényel.