A mostani, megugró volatilitással és bizonytalan piaci kilátásokkal tarkított környezetben felértékelődik az osztalékfizető részvények szerepe. A befektetőknek fix jövedelmet kínáló papírokból a régiónkban is akad szép számmal, és bár számos vállalat részvényeiről már az osztalékvágásra, illetve a kifizetésre is sor került, így is szép számmal akad még bőkezű osztalékért vásárolható a környező országok parkettjein.

Különösen vonzó ebből a szempontból a szlovén börze, ahol szinte az összes blue chip részvény fizet osztalékot, és egyáltalán nem ritka a 6 százalék feletti hozam. Magyar szemszögből – rekordgyenge forint mellett – még vonóbbá teszi a ljubljanai börzére bevezetett cégeket, hogy árfolyamukat euróban jegyzik, és az osztalékot is abban fizetik. 

Platform Offshore oil and Gas processing platform for oil and gas industry to treat gases and sent to onshore refinery, petrochemical and power generation plant with transportation boat. Industry concept.
Bőkezűen fizetnek részvényeseiknek a román gázkitermelő cégek.
Fotó: chain45154

A vegyipari óriás Cinkarna Celje papírjai közel 7 százalékos osztalékszelvénnyel forognak, de a vezető magyar részvények helyi megfelelői – a gyógyszergyártó Krka, a távközlési szektort képviselő Telekom Slovenije, illetve az olajipari Petrol – egyaránt 6 százalékot meghaladó juttatást kínálnak.

A legnagyvonalúbban egy román gázipari cég, a Romgaz jutalmazza befektetőit, a tavalyi megugró profitból kifizetett egy részvényre eső juttatás közel 8 százalékos hozamot jelent a mostani árfolyamon. 

A szektortárs Transgaz ugyancsak magas, 6,1 százalékos kifizetéssel csábít a szűk egy hét múlva esedékes osztalékvágásig. A bukaresti vállalatok közül méretesebb kifizetéssel kalkulálhatnak az építőipari anyagokat gyártó Teraplast és a kelet-európai térség meghatározó bortermelőjének számító Purcari részvényesei is.

Érdemes szétnézni Varsóban, ugyanis a lengyel nagybankok sem éppen szűkmarkúak idén. A PZU és a Bank PKO papírjai jelenleg is közel 7 százalékos hozamért vihetőek, míg a Pekao 5,4 százalékot kínál. A kifizetésig pedig még bőven van idő, előbbi pénzintézet ugyanis csupán október végén, a két utóbbi pénzintézet pedig augusztus folyamán utal. A Mol-versenytárs PKN Orlen részvényeivel is 5 százalékos hozam realizálható a lengyel parketten.

Aki mégis maradna a hazai részvényeknél, a héten még vásárolhat Alteo-részvényt 4,4 százalékos hozamért, a 4iG jelenleg 3,8 százalékot kínáló papírjaiba pedig jövő szerdáig lehet beszállni. A PannErgy a hónap végéig forog osztalékszelvénnyel, igaz, a geotermikus energiát hasznosító közműcég elsősorban nem a mindössze 1,8 százalékos osztalékhozama miatt vonzó. Inkább szimbolikus, 1,5 százalékos hozamot kínál októberig a Masterplast is, a 11 százalék feletti kifizetéssel a régiós mezőnyből is magasan kiemelkedő Mol részvényei pedig legkésőbb július 19-én vásárolhatók meg az reményében.