Még a héten visszatérhetnek az online applikációs kínálatba a Didi Global százmilliók által használt programjai, miután a kínai szakhatóságok tisztázták a vádak alól a fuvarmegosztó szolgáltatásairól elhíresült technológiai óriásvállalatot – értesült a Wall Street Journal. 

--FILE--View of the headquarters of Didi Chuxing in Beijing, China, 6 May 2017.China's global ride-hailing app Didi Chuxing launched operations in Chile's capital Santiago on Tuesday (6 August 2019). Before inaugurating its service here, the company spent two months in the smaller test market of Greater Valparaiso, Chile's second-largest metropolitan area after Greater Santiago. (Photo by Jin anran / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: JIN ANRAN / Imaginechina via AFP

Két kisebb társát is „szabadlábra helyezik”, nevezetesen az online teherfuvar-szervezéssel foglalkozó Full Truck Alliance-t, illetve az internetes munkaerő-közvetítésben jártas Kanzhunt A legnagyobb név közülük kétségtelenül a Didi Globalé, amely a tavaly tavaszi-nyári nagy kínai tisztogatás áldozatává vált az Alibabával, a Tencenttel, a Baiduval, a Meituannak és társaival együtt. 

Peking a túl hirtelen túl nagyra nőtt és a kommunista pártvezetés aggodalma szerint túl nagy befolyásolóképességre szert technológiai óriások megregulázását tűzte ki célul. Teljes sikerrel, hiszen vödörszám szórták a hamut a fejükre a cégvezetők, még akkor is, ha a vádak minden alapot nélkülöztek. A versenyellenes magatartás, a lakosság megsarcolása, a konkurencia kiűzése mellett a nemzetbiztonsági szempontokat is negligáló hanyag adatkezelés is felkerült a szankciós listára, s a Didi Global és két társa éppen ebbe futott bele. 

A kiberbiztonsági hivatal az amerikai üzleti lap értesülései szerint a múlt héten lezárta a vizsgálatokat, természetesen a majd egy év alatt a kérlelhetetlenségükről híres kínai szakértőknek sikerült feltárniuk olyan hibákat, amelyek a megszégyenítést igazolják és „bírságképesek”. Az ügy tetemes bírságok megfizetésével zárul, a cégek mindenben alávetik magukat a retorzióknak. 

People use Didi, an application of Chinese taxi hire in Beijing on Aug. 28, 2021. Didi Chuxing Technology Co.provides app-based transportaion service and over 550 million, tens of millions of drivers carry the app. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: KOKI KATAOKA / The Yomiuri Shimbun via AFP

A legméretesebb bírságot a Wall Street Journal szerint a Didi Globallal fizettetik meg, ennek a mértéke azonban egyelőre nem nyilvános. Mindhárom cég a további vegzálásokat elkerülendő ingyen és bérmentve egy-egy százalékos részvénytulajdont ad át a kínai államnak, hogy annak képviselői szorosan nyomon tudják követni a működésüket, ügyelhessenek a jogkövető magatartásra.

A Didi menedzsmentje egyébként nem értett a szóból: a cég részvényeit tavaly június végén vezették be a New York-i tőzsdére (NYSE), és ez akkor nagyon csípte a pekingi vezetés szemét, amely előbb utalásokkal fejezte ki nemtetszését, majd a bevezetést követően hamarosan hivatalosan is adatkezelési vizsgálatot indított, s a mobilappok letiltásával, az ügyféltoborzás megtiltásával gyakorlatilag megbénította a Didi Global működését, fejlődését. A részvényárfolyam 85 százalékkal zuhant. 

Peking eközben jelezte, hogy hazavárja a tékozló fiút, amely az előzetes információk szerint szeptemberben átteszi székhelyét a hongkongi tőzsdére. De erre sem lehet mérget venni, mindenesetre a cégbe vetett befektetői bizalom olyannyira megrendült, hogy logikus és a piac által is elvárt lépés lenne a hazatérés, pontosabban a távozás a New Yorkból. 

A kínai állami tulajdonrészszerzés pedig garancia arra hogy az állam bármikor nyomást gyakorolhat a cégvezetésre, ezt pedig az amerikai befektetők körében túl nagy kockázati tényezőt jelent. Folyamatban van még az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálata is a Didi Global ügyében, azt nézik, megtévesztette-e a cég a befektetőket a tavalyi elsődleges tőzsdei bevezetéskor (IPO). 

A Didi Global árfolyama 24 százalékot erősödött a sajtóhírre hétfőn, a Full Truck Alliance-é – szintén New Yorkban (NYSE) – 3,2 százalékkal ment följebb, míg a NASDAQ-on jegyzett Kanzhun 19 százalékkal erősödött, a cégek a keddi amerikai piacnyitásra 4-5 százalékos plusszal készülnek.