Az EUR/HUF keresztárfolyama 

hétfő délután 400,18-ig emelkedett, ezzel a forint újabb történelmi mélypontra került, átlépve az idén márciusban beállított, 399,98-as történelmi csúcsot, délután 17:00-kor már 402,08 forinton állt egy euró. 

Rémálomból valóság: 400 forint fölött sem fékez az euró

Eladási hullám söpört végig hétfőn a piacokon, a forint az euróval és a dollárral is negatív csúcsot döntött. A BUX 2,7 százalékkal gyengült, bő kétéves mélyponton az OTP.

A forint már a múlt hetet is gyengébben, a 400-as lélektani szint közelében zárta le, egy hét alatt másfél százalékkal értékelődve le. Az OTP elemzői figyelmeztettek: pénteken új csúcsra emelkedtek az éven túli forinthozamok, a kora délutáni benchmark-rögzítésig 15 bázisponttal 7,4-7,6 százalékig, estére további 20 bázisponttal 7,6-7,8 százalékig ugrottak, ezzel egy hét alatt közel 60 bázisponttal tolódtak feljebb, részben a vártnál is magasabb májusi inflációra reagálva, részben pedig az ÁKK csütörtöki devizakötvény-kibocsátásán elért, meglepően magas hozamfelár miatt.

A bankközi piacon nem sokkal fél 4 előtt több mint 400 forintot kértek az euróért. Technikai alapon minden a hazai deviza további gyengülését vetíti előre. Az MACD indikátor vételi jelzést adott, míg az RSI indikátor nem túlvett. Fundamentális alapon a gyászos nemzetközi hangulat találkozott a puha jegybanki politikával. 

Az eladók 401 forintnál többet kértek az euróért (ask), a vevők többsége azonban nem hajlandó megadni ezt, 399,92 forintot kínálnak a közös devizáért (bid).

Már a reggel sem indult jól a hazai eszközöknek, a BUX már nyitáskor 2 százaléknál nagyobb mínuszban állt, délutánra ebből szinte semmit nem tudott ledolgozni. Az OTP 2,76 százalékos árfolyam-veszteséggel 8520 forinton forog, a Mol-részvényekért 2614 forintot kérnek, 1,8 százalékkal kevesebbet, mint pénteken záráskor, az MTelekom 3,6 százalékos mínuszban 345 forinton forog.

A blue chipek közül egyedül a Richter drágult, 0,4 százalékkal 6887 forintra.

Hajszálnyira a történelmi mélyponttól a forint – romhalmaz a pesti parkett

Az EUR/HUF keresztárfolyama hétfő délután 4 óra előtt 400,29-en tetőzött, a közös deviza az elmúlt 52 hétben több mint ötven forinttal, azaz csaknem 15 százalékkal lett drágább, csak az orosz-ukrán háború kitörése óta a forint több 9 százalékot gyengült, ezzel a feltörekvő piaci devizák közül a második legrosszabb teljesítményt nyújtja a török líra után.

Nem csak a forint piaca bolydult fel, de a kötvénypiac is, a 10-éves referenciahozam a 8,2 százalékot közelíti, azok után, hogy pénteken 7,7 százalék alatt kereskedett.

A forinttal megy az egész régió

A zloty 0,85 százalékkal gyengült az euróval szemben, a keresztárfolyam hétfő délután 4,651-nál állt; kisebb mértékben ugyan, de a cseh korona leértékelődése is folytatódott: az EUR/CZK keresztje hétfő délutánra 0,2 százalékkal ment följebb a pénteki záróértékről, a közös devizáért 24,74 koronát kértek a bankközi devizapiacon.

Fáj már az erős dollár az amerikai cégeknek, a Microsoftnak is

Senkinek nem használnak a világban az egyszerre erősödő inflációs és recessziós félelmek, az amerikai gazdaság egyes szektorai számára pedig van még egy csak a számukra fájdalmas csatornája a félelmeknek. A dollár megállíthatatlan erősödése rengeteg vállalatnak okoz összességében hatalmas veszteségeket.