Az kisebb tőzsdéi mentesülhetnek a valós idejű információszolgáltatás kötelezettsége alól – egy pénteken kiszivárgó értesülés szerint legalábbis ezt javasolta Danuta Hübner, az Európai Parlament képviselője.

2021.09.09.  OXO Technologiesbecsengetés, BÉT.BÉT BUX Budapesti Értéktőzsde tőzsdenyitás
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Egy uniós törvénytervezet a 27 tagország börzéi számára előírná, hogy kapcsolják össze részvény-, kötvény- és származtatott platformjaikat, mégpedig egy úgynevezett összevont vagy konszolidált futószalag (consolidated tape) nevű elektronikus rendszeren keresztül, amely valós idejű tőzsdei adatokat, például árakat és volumeneket, ajánlatokat gyűjt össze és juttat el a befektetőkhöz.

A cél az, hogy a befektetők a több tőzsdén is forgó befektetési eszközök esetén könnyűszerrel megtalálják a legjobb ajánlatokat.

Ami kedvező lenne a befektetők számára, az érdeksértő a tőzsdéknek, ezért az üzemeltetők 15 perces késleltetéssel szeretnék átadni az adataikat. A bankok és a befektetési alapok szerint azonban az adatbázisnak semmi haszna nem lenne, ha nem lesz valós idejű.

A törvénytervezet leghangosabb kritikusai az olyan nagy európai tőzsdék, mint a frankfurti Deutsche Boerse vagy a többek között a francia parkettet is működtető Euronext, amelyek szeretnék megtartani az adataik feletti ellenőrzést, és visszautasítják azt a vádat, hogy túl drágán adják az információkat. 

A végső szót természetesen az Európai Parlament és az uniós tagállamok mondják majd ki a javasolt jogszabályról, amelyről a tárgyalásokat Danuta Hübner vezeti. Hübner szerint azokat a kisebb platformokat lehetne mentesíteni, amelyek a teljes napi uniós tőzsdei kereskedés kevesebb mint egy százalékát bonyolítják le.

Azok a platformok, amelyek nem járulnak hozzá jelentősen az uniós piacok széttöredezettségéhez, szintén mentesülnének, de a mentességgel nem élő tőzsdéknek nagyobb részesedést kellene kapniuk a konszolidált szalag bevételeiből.

A Reuters szerint a kisebb tőzsdéknek – például a BÉT-nek – előnyös lenne, ha a parlament és az uniós tagállamok támogatnák a tervezett módosítását.
Az ukrajnai háborúra tekintettel az európai piacok hatékony működése még fontosabb szerepet játszik a gazdaság finanszírozásában – emelte ki a hírrel kapcsolatban Farkas Ádám, az Európai Pénzügyi Piacok Szövetségének főigazgatója.

Az amerikai tőzsdék közötti információáramlást lehetővé tévő konszolidált szalagot az Egyesült Államokban már 1976-ban bevezették.