Robbanásszerű erősödést követően az amerikai dollár árfolyama immár két évtizedes csúcsra ért a legtöbb vezető devizával szemben, ami rendkívül kedvező a nyáron külföldre utazó tengerentúli turisták számára, ám a Wall Streeten csak újabb ok az aggodalomra.

dollár
Fotó: Shutterstock

"A szupererős dollár újabb akadályt képez a vállalati nyereségek termelése előtt" - írta Michael Wilson, a Morgan Stanley részvénystratégája a héten a bank ügyfeleinek.

A dollárindex az elmúlt hónapban 4 százalékkal, az év eleje óta pedig közel 13 százalékkal emelkedett, miközben az euró az orosz-ukrán háború következtében idén 12 százalékkal gyengült. Mindennek eredményeként kedden, 2002 óta először paritásba került egymással a két vezető nyugati deviza, míg az angol font a világjárvány legrosszabb napjaira emlékeztető szintekre esett.

A dollár diadalmenetét elsősorban az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve sorozatos kamatemelései hajtják, aminek nyomán Amerika egyre nagyobb vonzerővel csábítja a befektetőket az egész glóbuszról. 

Emellett gazdaságtörténeti tény, hogy amikor a világgazdaság egészségével kapcsolatos aggodalmak erősödnek, és a valószínűsége megnő, a befektetők értékmegőrzőként kapkodnak a dollár után.

"A piacokon jelenleg uralkodó kockázatkerülés légkörében a dollárrali valószínűleg folytatódik a közeljövőben" – jelentette ki Mark Haefele, a UBS Global Wealth Management befektetési igazgatója is nemrégiben.

Ráadásul a többi hagyományos menedékvaluta teljesítménye messze elmaradt a dollárétól. 

A svájci frank közel 8 százalékkal izmosodott, míg a japán jen kiszámíthatatlan ingadozást követően 1998 óta a leggyengébb szintjére esett az amerikai devizával szemben, mivel az Egyesült Államok gazdasága robusztusabbnak tűnik, mint riválisai, ami a bivalyerős dollár további hajtóerejét képezi.

Európa ugyanis egyre súlyosbodó energiaválsággal küzd, ami megnehezítheti az Európai Központi Bank számára az elleni küzdelmet. Németországban például attól félnek, hogy a karbantartás miatt leállított Északi Áramlat-1 gázvezetéket a feszült helyzetben a Gazprom esetleg már nem is indítja újra, ami vészhelyzeti beavatkozásra kényszerítheti a berlini kormányt.

"Felmerült egy olyan forgatókönyv, hogy az euróövezetben az ipar gázellátását korlátozni kell, mi ez, ha nem gazdasági válság ? - tette fel a költői kérdést Jordan Rochester, a Nomura devizastratégája kedden. Szerinte az euró vesszőfutása még korántsem ért véget.

Az Egyesült Királyságot eközben megbénítja a Boris Johnson lemondását követő politikai vákuum, míg Japán még mindig a laza monetáris politika mellett tör lándzsát, az áremelkedések megfékezése helyett a gazdasági aktivitást támogatva.

Marad tehát a dollár, csakhogy ez nem feltétlenül jó dolog a részvények számára, mivel csökkenti az amerikai vállalatok külföldi értékesítéseinek és nyereségének dollárban számított értékét – jegyezte meg Wilson.

Számításai szerint az amerikai cégek forgalmának mintegy 30 százalékát a kivitel teszi ki, és egy olyan időszakban, amikor már így is az infláció, a felgyülemlő készletek és a volatilis kereslet hatásaival kell megküzdeniük, a drága hazai deviza még egy púpot tesz a hátukra.

"A dollár trendszerű felértékelődése nyomán a következő néhány negyedévben tovább csökken a tengerentúli vállalatok nyereségvárakozása" - mondta végül Wilson, hozzátéve, hogy ezért 

a részvények lokális ralija valószínűleg hamarosan kifullad.