A várakozásokon felül teljesített a világ egyik legmeghatározóbb tőzsdéjét, a főként technológiai részvényeknek otthont Nasdaqot működtető Nasdaq Inc.

A tőzsdeoperátor profitja a tavalyi 341 millióról 307 millióra mérséklődött, ám ebben szerepe volt egy korábban elkönyvelt nagyobb tételnek, a vállalat egy évvel korábbi eredményét ugyanis a kötvényüzletág értékesítése javította. 

3d,Render,Closeup,Of,Computer,Keyboard,With,Nasdaq,100,Index
Fotó: Shutterstock

Az egy részvényre jutó 2,07 dollár tisztított eredmény pozitív meglepetés a FactSet konszenzusában szereplő 1,91 dolláros várakozáshoz képest.

A New York-i székhelyű pénzügyi társaság bevételei 6 százalékkal bővültek éves alapon, s a 893 milliós tényadat ugyancsak felülmúlta a 881 millió dolláros elemzői várakozást.

A két fő üzletág közül főként a különböző pénzügyi technológiai megoldásokat kínáló szegmens teljesített jól, a bevételek itt 10 százalékkal ugrottak meg, 582 millió dollárt hozva a társaság konyhájára. A klasszikus, piaci és tőzsdei szolgáltatásokat nyújtó üzletág 310 millió dollár forgalmat generált, ez 1 százalékos bővülés 2021 második negyedévéhez mérten.

A robusztus második negyedéves eredmény és az árbevétel folytatódó növekedése bizonyítja, hogy az ügyfeleinknek nyújtott változatos és egyedi ajánlatainkra a kihívásokkal teli piaci környezetben is szükség van

– hangsúlyozta a jelentés kapcsán Adena Friedman elnök-vezérigazgató.

A társaság igazgatósága 3:1 arányú részvényfelosztásról is döntött, a harmadolás után minden meglévő törzsrészvény mellé további két papírt kapnak a befektetők . A splitre augusztus 26-án kerül sor, a harmadolt árú részvényekkel pedig 29-től kereskednek a közzétett menetrend szerint.

A Nasdaq a második negyedéves eredmény után a korábbival megegyező, részvényenként 60 cent osztalékot fizet, ám mivel a folyósítást a split után kezdi a társaság, ez a gyakorlatban 20 centes kifizetést jelent a befektetőknek.

A jelentésre és a likviditást erősítő részvényaprózás hírére 2,3 százalékos emelkedéssel reagált a tőzsdeoperátor részvényeinek kurzusa.