Megindította az Egyesült Államokban a csődeljárást a bajba jutott skandináv légitársaság, az SAS kedden – írja a Reuters. A vállalat és a pilóták közötti tárgyalások hétfői összeomlása kiváltotta a dolgozók sztrájkját, tovább súlyosbítva az európai légi közlekedési káoszt és persze a cég helyzetét.

Az SAS keddi bejelentése szerint a csődeljárás alatt is kiszolgálják ügyfeleiket, ám a pilóták sztrájkja nyilván hatással van a gépek menetrendjére. A közleményből az is kiderül, hogy 

az eljárás célja a februárban bejelentett szerkezetátalakítási tervek felgyorsítása.

-Technicians are seen on board Scandinavian airline SAS aircraft parked at Kastrup airport on July 4, 202 after the 900 pilots at SAS went on strike. - Scandinavian airline SAS said that negotiations between the carrier and the pilots' union had failed to reach an agreement, prompting some 900 pilots to strike. (Photo by Johan NILSSON / TT News Agency / AFP) / Denmark OUT
Fotó: Johan Nilsson / AFP

A cégnek azonban újabb befektetőket is kell találnia ehhez, ami csak úgy lehetséges, ha vállalatszerte sikerül csökkenteni a költségeket. Erre az orosz légtér lezárása és a vártnál lassabb ázsiai fellendülés miatt veszteglő személyzet és gépek miatt is szükség van. 

A légitársaság közlése szerint rendelkezik kellő likviditással ahhoz, hogy a közeljövő üzleti kötelezettségeinek eleget tegyen. 

Hosszabb távon azonban a sztrájk is negatív hatással lehet a cég pénzügyeire.

A koronavírus-járvány alatt számos légitársaság, mint a LATAM és a Phillippine Airlines is csődvédelmet kért az Egyesült Államokban.