A Moody's Analytics szerint a Covid járvány kezdetétől tavaly évvégéig az amerikai háztartások 2,7 ezer milliárd dollár extra megtakarítást halmoztak fel. Miközben a karantén intézkedések miatt nem tudták költeni a pénzüket, három hullámban érkezett a számlájukra szövetségi segély. A személyes megtakarítási ráta, amely azt méri, hogy a háztartásoknak mennyi pénzük maradt a havi kiadások és az adók után, idén májusban 5,4 százalékra süllyedt. Ami nem csak a 2020 áprilisi 34 százalékos rekordtól marad el, de az évtizedes átlagot sem éri el. Az amerikai családok az elmúlt pár hónapban 114 milliárd dollárt éltek fel a pandémiás megtakarításaikból.

A legtöbb háztartásnak van egy készpénzpárnája, amellyel ki lehet védeni az inflációs ütéseket, s ez teszi lehetővé, hogy játékban maradjanak – mondta Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza.

Az amerikaiak folyószámla-egyenlege megugrott, miután megkapták a pandémiás segélyeket, s bár az ügyfelek elköltötték ennek a pénznek egy részét, az egyenlegek továbbra is jelentősen meghaladják a 2019-es szintet

– mondta Chris Wheat, a JPMorgan Chase Institute, a bank házon belüli agytrösztjének vezetője. 

September,4,,2018,San,Jose,/,Ca,/,Usa,-
Fotó: Shutterstock

Március végén a legalacsonyabb jövedelmű családok egyenlege 65 százalékkal haladta meg a 2019-es szintet. Igaz, tavaly tavasszal még 126 százalékos pluszban voltak.  

A JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon a múlt hónapban azt mondta, hogy az amerikai fogyasztóknak még mindig hat-kilenc hónapnyi vásárlóerejük maradt a bankszámlájukon.
Az amerikai keresők alsó 20 százaléka az egyetlen olyan jövedelmi csoport, amely az idei év első negyedévében sem nyúlt a pandémiás megtakarításaihoz – állapította meg a Moody's Analytics. Olyan emberekről van szó, akik a vendéglátásban, a kiskereskedelemben, az egészségügyben dolgoznak, s az erőteljes bérnövekedés lehetővé tette, hogy továbbra is spóroljanak.