A dél-koreai óriásvállalat 1,07 milliárd dollárnak megfelelő üzemi eredményt produkált, ez 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi, szintén erős adatot. A Refinitiv konszenzusa ennél 3,2 százalékkal magasabb nyereséget vetített előre. A forgalom az áprilistól június végéig tartó időszakban 58,85 milliárd dollárra nőtt, ami 21 százalékos bővülés éves összevetésben. 

ANTALYA, TURKEY - DECEMBER 6: Intel processor chip for Samsung is seen in this illustration photo in Antalya, Turkey on December 06, 2019. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency via AFP

A kiugró teljesítmény hátterében a szerverekhez használt memóriacsipek iránti csillapíthatatlan kereslet áll, ez messze túlkompenzálta az elszabadulása közepette mérséklődő okostelefon-értékesítések bevételcsökkentő hatását. 

A nagy technológiai cégeknek köszönhetően stabil a kereslet a Samsung memóriacsipjeire, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet és a Meta dinamikusan növekedő adattárolási igényei kielégítéséhez rendel memóriacsipeket a „felhőhöz”.

A Samsung sikereiről szóló beszámoló épp akkor jött ki, amikor a többi rivális a számítástechnikában alkalmazott csipek iránti kereslet várható visszaesésére figyelmeztetett, mivel a pandémia elültével a távmunka által generált pluszigények is eltünedeznek. Ezt vetítette előre a meghatározó gyártók közül a Micron és az Advanced Micro Devices (AMD). 

Park Szungszun, a Cape Investment & Securities iparági elemzője szerint a gyártóknak ezután raktárkészleteik feltöltésére kell majd koncentrálniuk, és ki kell várniuk a recesszióval fenyegető időszak végét, hogy amikor újra fellendül a kereslet, ne térhessen vissza a pandémiát követő konjunktúrát fojtogató csiphiány. 

A főként a szerverekben használatos DRAM memóriacsipek ára 12 százalékkal esett júniusban az egy évvel korábbihoz képest, míg az adattárolásra szolgáló NAND flash memóriacsipek ára őszre 5 százalékkal fog csökkenni a TrendForce piackutató előrejelzése szerint. 

A telefonok iránti kereslet csökkenése folytatódott a második negyedévben,bár a Samsung konkrét számokat még nem tett közzé, a piaci várakozások 62-64 millió darabról szólnak, ami jóval elmaradna az első negyedév 74 milliós forgalmától.

A csütörtök hajnalban publikált nyereségadatra jól reagált az árfolyam, a szöuli tőzsdén a Samsung jegyzése 2,5 százalékot emelkedett, szemben az irányadó index, a Kospi 1,5 százalékos erősödésével.