Hiába özönlenek továbbra is nagy számban a befektetők az Interactive Brokers (IBKR) platformjára, a globális diszkontbrókercég így is csalódást keltő második negyedéves eredményt ért el a visszaeső részvénykereskedési volumen és értékpapír-kölcsönzés miatt.

A magyar származású Thomas Peterffy alapította brókercég 72 millió dollár adózott nyereséggel zárta az április és június közötti időszakot, ami bő ötödével szerényebb teljesítmény a tavalyinál. A profitmarzs ezzel párhuzamosan 70-ről 60 százalékra mérséklődött.

A digitális fejlesztéseiről is ismert cég bevétele 13 százalékkal 656 millió dollárra apadt, jócskán elmaradva ezzel a 740 milliós elemzői várakozástól.

Interactive Brokers Successful trader working in modern office, looking at display, sale and buy bitcoin and analyzing index on cryptocurrency market diagram
Fotó: Shutterstock

Ezen belül a nettó kamatbevétel 27 százalékkal 348 millió dollárra nőtt az emelkedő kamatoknak és az ügyfélegyenlegek gyarapodásának köszönhetően, a szegmens teljesítményét ugyanakkor ellensúlyozta az értékpapír-kölcsönzési tevékenység visszaesése. A kereskedési jutalékokból 5 százalékkal nagyobb összeg, 322 millió dollár folyt be a társaság kasszájába.

A vállalat által követett devizadiverzifikációs stratégia 158 millió dollárral rontotta a negyedéves eredményt, a jelentősen erősödő dollár miatt ugyanis csökkent a más devizában tartott pénzeszközök értéke. Az egyszeri tételek hatását kiszűrve 717 milliós árbevétel és 84 millió dolláros nyereség a mérleg.

Az Interactive Brokers is árjegyzi a BUX ETF-et

Május óta az amerikai brókercég is árjegyzi a BUX indexet követő tőzsdén kereskedett alapot (ETF). A lépéssel várhatóan tovább élénkülhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsde BUX ETF-piacán.

A magyar fővárosban régiós irodát üzemeltető, a Budapesti Értéktőzsdén is tőzsdetagsággal – vagyis kereskedési joggal – rendelkező befektetési szolgáltató ügyfélbázisa továbbra is dinamikusan bővül. 

A regisztrált felhasználók száma egy év alatt 36 százalékkal ugrott meg, a negyedév végén így már 1,92 millióan vették igénybe a digitális fejlesztései miatt is népszerű cég szolgáltatásait.

A több mint félmillió fővel szélesedő ügyfélkör ugyanakkor a korábbinál kevésbé volt aktív, a napi átlagos tranzakciószám 6 százalékkal 2,17 millióra esett vissza. A nagy tőzsdei árfolyamesés az ügyfélvagyon alakulására is rányomta bélyegét, amely közel ötödével 295 milliárd dollár alá esett vissza június végére.

A második negyedéves eredményből részvényenként tízcentes kifizetését javasolja a menedzsment, melynek folyósítását szeptember 14-én kezdi meg a társaság. A csalódást keltő eredményszámokra 3,2 százalékos eséssel reagált a részvényárfolyam a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.