A részvénypiacok és a továbbra is meglehetősen érzékeny befektetői hangulat újabb komoly próbája lesz a jövő héten induló második negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon.

A világ tőzsdéi a geopolitikai és makrogazdasági viszontagságok közepette évtizedek óta a leggyengébb teljesítményen vannak túl 2022 első felében. A szárnyaló és az azt csillapítani igyekvő jegybanki kamatemelések, valamint az orosz-ukrán háború gazdasági vetületei rég nem tapasztalt nyomás alá helyezték az indexeket, melyek közül az amerikai zászlóshajónak számító S&P 500 fél évszázad óta nem látott gyengélkedéssel 21 százalékos mínuszt hozott össze, a főként technológiai részvényeket tartalmazó Nasdaq pedig 30 százalékos veszteséget könyvelhetett el, az elmúlt húsz év legrosszabb teljesítményét felmutatva.

A nearly empty Times Square is seen on March 23, 2020 in New York City. - Wall Street fell early March 23, 2020 as Congress wrangled over a massive stimulus package while the Federal Reserve unveiled new emergency programs to boost the economy including with unlimited bond buying. About 45 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was down 0.6 percent at 19,053.17, and the broad-based S&P 500 also fell 0.6 percent to 2,290.31 after regaining some ground lost just after the open. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Fotó: Angela Weiss / AFP

Ilyen előzmények után minden bizonnyal a szokásosnál is kiemeltebb figyelemmel kísérik majd a befektetők az amerikai vállalatok jövő héttől érkező évközi beszámolóit, illetve a menedzsmentek egész évre vonatkozó prognózisait.Az elemzői várakozások alapján az eredménybővülés üteme a tavalyi kiemelkedő teljesítményt követően mérséklődhetett. 

A cégek árbevétele valamivel 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedhetett, a profit soron azonban már csupán egy számjegyű, átlagosan 5,6 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Az összképet azonban nagyban árnyalja, hogy – az utóbbi néhány negyedévhez hasonlóan – ezúttal is az energiacégek szállíthatják a legkiemelkedőbb eredményszámokat, nélkülük viszont alig hét százalékos lenne a forgalombővülés, a vállalati szektor nyeresége pedig közel két és fél százalékkal maradhatna el a tavalyitól a Refinitiv elemzői konszenzusa alapján.

Az energiacégek számára az elszabaduló gázárak és a változatlanul meglehetősen szűkös kínálat miatt emelkedő olajárak adhatnak továbbra is lendületet, árbevételük a nyersanyagárak robbanásával bő másfélszeresére ugorhatott a június végén zárult három hónapban, miközben profitjukat is lazán megtriplázhatták. Erős negyedéven lehetnek túl a nyersanyagtermelők és az ugyancsak az árupiachoz kötött ipari vállalatok is, melyek forgalma és nyeresége egyaránt két számjegyű bővülést mutathat.

A többi területen sokkal szerényebbek a kilátások. Az ingatlanos cégeknél még valamivel az átlag feletti bevételnövekedésre számítanak a szakértők, a többi szektor azonban alulteljesítő lehet, a 11 közül öt szektor esetében pedig egyenesen profitcsökkenés várható. Az alapvető, illetve a tartós fogyasztási cikkgyártóknál ez mérsékelt lehetett az ágazat erős árérvényesítő képessége miatt, a közmű-, a távközlési és a minden szempontból sereghajtó pénzügyi cégek eredménye viszont már erőteljesen apadhatott a romló gazdasági környezetben az egy évvel korábbi magas bázisról.

A pénzügyi vállalatoknál nem csak a várhatóan ötödével visszaeső nyereségszintek, hanem a szektorok közül egyedüliként mérséklődő bevételek miatt is lehet okuk aggodalomra a részvényeseknek.

A befektetők kedd kora délután ismerhetik meg a PepsiCo negyedéves számait, egy nappal később pedig a Delta Airlines fedi fel a lapjait. Az igazán nagy érdeklődésre számot tartó jelentések csütörtöktől, a nagybankok beszámolóival érkeznek majd, melyek közül a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley nyitja a sort. Pénteken fut be a Citigroup és a Wells Fargo mellett a BlackRock alapkezelő jelentése is, a következő héten pedig már teljes fordulatszámon pörög majd a jelentési szezon.