Unatkozni biztosan nem fognak a héten a befektetők, számos amerikai és európai nagyvállalat publikálja második negyedéves gyorsjelentését. Igazi nagyágyúk érkeznek, többek közt az Alphabet, a Meta, az Apple, a Microsoft és az Amazon (összesen a héten 170 amerikai cég jelent). Az S&P 500 kibocsátóinak 21 százaléka már túl van a jelentésein, 68 százalékuk a várakozások feletti eredményről számolt be (ez némiképp elmarad az ötéves átlagtól, amely 77 százalék). Igaz, markáns meglepetések nem születtek: a konszenzust 3,6 százalékkal haladták meg a valós profitszámok (az ötéves átlag 8,8 százalék). 

 

A tech óriáscégek mellett kedden jelent a Coca-Cola és a McDonald’s, a General Motors és a General Electric. A szerda a Fordról és a Boeingről szól, csütörtökön pedig egyebek mellett a Pfizerre, az Intelre, a Merckre és a Mastercardra érdemes figyelni. 

 

Szerdán a magyar cégek is csatlakoznak, aznap a Wizz Air jelent, a konkurens Ryanair hétfőn pozitív meglepetést szállított. 

Itthon a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése hozhat izgalmakat, elemzők száz bázispontos emelést várnak, ha igazuk lesz, az alapkamat 10,75 százalékra nőhet. 

Members of the United States Navy look at the New York Stock Exchange (NYSE) in New York on May 27, 2022. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Fotó: Angela Weiss / AFP

Makrofronton a tengerentúlon is lesznek izgalmak, fontos adatok érkeznek az ingatlanpiacról és a munkaerőpiacról, de a vezető esemény a szerda esti  kamatdöntő Fed-ülés, ahol a jegybank várhatóan további 75 bázispontos kamatemelést hajt végre, majd rá egy nappal az amerikai GDP-adat érkezik, a Bloomberg-konszenzus szerint fél százalékkal nőhetett a gazdaság. Rossz hír azonban, hogy már 

 

47,5 százalék esélyt látnak a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok arra, hogy 12 hónapon belül recesszióba fordul az amerikai gazdaság, egy hónapja még csak 30 százalékuk vélekedett így. 

 

Európából is jönnek adatok, kiderül például, hogyan teljesített a német gazdaság a második negyedévben.