Csupán a négy hazai blue chip papír minősül likvid értékpapírnak a második negyedév forgalmi adatai alapján – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői közleményéből.

Likvid értékpapírnak az a számít, melynek napi átlagos kereskedési forgalma az utolsó naptári negyedévben meghaladja a 100 millió forintot. Ezt a feltételt csak az OTP, a Mol, a Richter, valamint a Magyar Telekom tudta teljesíteni a június végén lezárt három hónapos periódusban.

2017.03.10. Budapesti Értéktőzsde BÉT Legek díjátadó gála. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A BÉT-es minősítés gyakorlati következményekkel is jár, a vonatkozó kormányrendelet értelmében ugyanis a befektetési alapok nagyobb mértékben vásárolhatnak ilyen részvényekből, eszközeik 15 százalékát fektethetik egy-egy ilyen papírba.

Az első negyedévben még az Opus is tagja volt ennek az „elit körnek”, a második háromhavi teljesítmény alapján viszont a holding papírjai már nem számítanak likvid értékpapírnak.

Ebben szerepet játszhatott, hogy – a részben a háború miatt – megélénkülő év eleji kereskedést követően a második negyedévben visszafogták magukat a befektetők a hazai parketten. A teljes, azonnali részvénypiac forgalma az első negyedévi 1591 milliárdról 931 milliárd forintra mérséklődött április és június között. Az első nyári hónap különösen gyér forgalmat hozott, az áprilisi bő 315 milliárd és a májusi 400 milliárdos volumen után mindössze 217 milliárd forintot forgattak meg a pesti tőzsdén.