A társaságok hétfői bejelentése szerint lezárult  az OTP Bank és az Alpha International Holdings között 2021. december 6-án létrejött adásvételi szerződés: július 18-án megtörtént a tranzakció pénzügyi zárása. Ennek eredményeként az Alpha Bank Group albán leánybankja, az Alpha Bank Albania SH.A. 100 százalékos részesedése az OTP Bank tulajdonába került. 

Az OTP Bank céglogója a Körössy Albert és Kiss Géza tervei alapján 1912-ben készült eklektikus stílusú, de a reneszánsz és az art deco formai elemeit is hordozó bankszékház, az egykoron a Magyar Agrár- és Járadékbank Részvénytársaság épületénak bejárata felett, a főváros V. kerületében a Nádor utcában. Az épület az OTP Bank székháza.
MTVA/Bizományosi: Róka László
Fotó: Róka László / MTI

Az Alpha Bank Albania közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedésével Albánia 8. legnagyobb hitelintézete, univerzális bankként a lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt aktív. Az akvizíció eredményeként az OTP csoport albániai piaci részesedése a mérlegfőösszeg tekintetében várhatóan eléri a 11 százalékot, az ügyfélhitel-állomány pedig másfélszeresére nő. 

Ez utóbbi alapján a bankcsoport albániai operációja 16,3 százalékos részesedéssel a harmadik legnagyobb piaci szereplővé válhat. Az OTP Bank Albania és az Alpha Bank Albania integrációjának lezárására várhatóan 2023-ban kerülhet sor. Az OTP Bank 2018 óta van jelen az országban.