Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az első fél évben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2022. évre vonatkozó - májusban módosított - elsődleges kibocsátási tervet 64 százalékban teljesítette – közölte pénteken az ÁKK.

Budapest, 2019. március 15.Az Államadósság Kezelő Központ (Ákk Zrt.) épülete a Csalogány és Medve utca sarkán a II. kerületben.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6,1 év, ezen belül a forintadósságé 5,0 év, a devizaadósság 9,7 év, ami azt mutatja, hogy az elmúlt években tapasztalt kedvező finanszírozási kondíciókkal élve sikeres volt az államadósság-kezelés által kitűzött futamidő-növelés.

A forintos lakossági piaci bruttó kibocsátási terv 60 százalékban teljesült. A bruttó kibocsátás magasabb szintje részben a Plusz visszaváltásának és a január végén megújult Prémium Magyar Állampapírba történt átforgatásának köszönhető. A lakossági tulajdonban lévő állampapírok becsült állománya június végére elérte a 9849 milliárd forintot, ami 64 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2021. év végén volt.

Szintén pénteken közölte az ÁKK, hogy az elmúlt évek piaci folyamatainak figyelembe vételével átalakította, és életbe léptette új elsődleges forgalmazói (Primary Dealer, „PD”) rendszerét.

Eszerint a második fél év első napjától az elsődleges forgalmazók mellett az árjegyzők számára is lehetőség nyílik az MTS Hungary rendszerhez való csatlakozásra, melynek elsődleges célja a másodpiaci likviditás elősegítése és a magyar adósságkezelés stabil, megbízható partnerei számának növelése.

Egyszersmind az ÁKK felülvizsgálta és kibővítette az elsődleges forgalmazói és árjegyzői tevékenység értékelési szempontjait az adósságkezelés stratégiai céljainak megvalósítása és a piaci likviditás javítása érdekében.

Végül többek között kibővítette az ÁKK által biztosított rendelkezésre állási repószolgáltatást az állampapírok másodpiacának és az elszámolás biztonságának javítása érdekében. Módosul a másodpiaci forgalmi adatszolgáltatás is annak érdekében, hogy az ÁKK teljesebb képet kapjon az állampapírok másodpiaci forgalmáról és az elsődleges forgalmazók piaci részesedéséről. Továbbá ugyancsak megreformálták a szankcionálási és ösztönzési rendszert, hogy az elsődleges forgalmazók és az árjegyzők közötti verseny hozzájáruljon a magyar állampapírpiac magas szakmai színvonalon történő működéséhez.

Mint ismert, Magyarországon 1996. január 2-ától működik az intézményi állampapírok forgalmazására kialakított elsődleges forgalmazói rendszer, melynek eddigi működése során az ÁKK mindössze a 2008-as pénzügyi válságot követően hajtott végre néhány jelentősebb változtatást.

Ezen túlmenően csupán a rendszer kisebb finomhangolására került sor az elmúlt 25 évben. Tavaly azonban az ÁKK áttekintette és átfogóan felülvizsgálta a PD-rendszer működését. Az elmúlt évek tapasztalatait és az elsődleges forgalmazók által megfogalmazott kéréseket is figyelembe véve az ÁKK most a vizsgálat eredményei alapján korszerűsíti a PD-rendszert és életbe lépteti a fenti módosításokat.