Történelmi csúcsra gyengült kedden a forint. Az euróval napközben 410 forint közelében kereskedtek, majd kora estére a 407-es szint közelébe ereszkedett vissza a jegyzés. Közben a részvénypiacokon is eladói nyomás bontakozott ki, a BUX megúszta ugyan egy százalékos eséssel, de az OTP Bank részvényei nagyot zakózva 4,5 százalékos mínuszban zártak. A bankpapírok 8152 forinton zárták a napot, ilyen olcsón 2020 áprilisában lehetett OTP részvényt venni, a Covid pánik kellős közepén. 

1345695496 Hungarian currency in mid air Forint pénz bankjegy gyenge árfolyam infláció esés
Fotó: Scharvik / Getty Images

Miközben az OTP papírok egyre lejjebb csúsztak a lejtőn, a hosszú lejáratú magyar államkötvények hozamai megugrottak, egyszerűen túl sok volt a rossz hír a piacon: nőtt a félelem a recessziótól, nagyot erősödött a dollár az euróval és szinte minden fontos devizával szemben , s nem látszik hogyan és mikor oldódik meg Magyarország vitája az Európai Unióval. A magyar kötvények hozama 35-40 bázisponttal emelkedett, a 10-éves benchmark hozama 8,4 százalékra ugrott. 

Amikor pedig megdőlt a történelmi euró/forint rekord – 409,50-en – akkor a magyar fizetőeszköz 1,78 százalékkal gyengült napon belül, míg a złoty megúszta 0,9 százalék mínusszal. Idén pedig már 9 százalékkal veszített értékéből a magyar deviza az euróval szemben. Sajnos a forint a legsebezhetőbb a térségben és ez így is maradhat – nyilatkozta a Reutersnek egy devizapiaci kereskedő. 

Kora este az amerikai Dow Jones index 1,8 százalékkal került lejjebb, a nemzetközi befektetők a recessziós félelmek felerősödése miatt továbbra is a kockázatmentes eszközöket keresik, így a tengerentúlon a kötvényhozamok mozgása épp ellentétes, mint például Magyarországon: a 10-éves referenciakötvény hozama 2,8 százalék alá süllyedt, pedig június közepén még 3,5 százalék közelében járt.