A rohamosan romló globális befektetői hangulatban szabadulnak kedden a befektetők a hazai részvényektől is. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX nem sokkal délután fél négyig 2,3 százalékkal került lejjebb, valamivel több, mint 7,3 milliárd forintos forgalom mellett.

Leginkább az OTP-t adják a kereskedők, a bankpapír kurzusa 4,8 százalékkal 8122 forintra zuhant. A Mol jegyzése 2,1 százalékkal 2888 forintig esett, a Magyar Telekomot pedig 3,2 százalékkal 322,5 forintig ütötték lejjebb.

üzletember esik esés OTP tőzsde Business man point to falling graph of stock market
Fotó: Shutterstock

A nagypapírok közül egyedül a Richter tartja magát, a gyógyszergyártó papírjait 0,2 százalékkal jegyzik magasabban – 6865 forinton – a hétfői záróárnál.

A forint vesszőfutása még szembetűnőbb, a hazai fizetőeszköz szinte az összes fontosabb devizával szemben történelmi mélypontra zuhant kedden. Az eurót 408,9 forinton jegyzik, de néhány perccel korábban a 410-es szint közelében is járt a kurzus. A bombaformáját mutató dollárral szemben bő három százalékkal gyengült a forint, a zöldhasú egységéért 397,8 forintot kérnek.

A nyugat-európai piacokon is az eladók dominálnak, a német DAX és a francia CAC 40 egyaránt 2,6 százalékot esett, a londoni FTSE 100 mutató pedig 2,3 százalékkal bukott alá.

Az amerikai tőzsdék is jelentős eséssel indították a napot, az S&P 500 1,6 százalék, a Dow Jones 1,7, míg a technológiai részvények vezető indexe, a Nasdaq 1,3 százalékos veszteséget mutat.