A lehető legrosszabbkor jött az OMV-nek a schwechati üzem rendszeres karbantartása során bekövetkezett június eleji baleset, amely miatt jelentős kapacitások estek ki az osztrák olajcégnél, éppen a turisztikai szezon kezdetén.

A társaság három héttel a gyorsjelentés előtt, péntek reggel közzétette szokásos negyedéves piaci környezet- és főbb teljesítménymutatóit, melyből kiderül, hogy az iparági környezet tovább javult a június végén zárult három hónapban. A Brent nyersolaj hordónkénti ára megközelítette a 114 dollárt, ami 11 dollárral magasabb az első negyedévben látottnál, éves alapon pedig 65 százalékos drágulás. A földgázárak ennél is nagyobb mértékben, több mint a négyszeresükre ugrottak éves alapon, a megawattóránként 102 eurós érték ugyanakkor lényegesen nem emelkedett tovább az év eleji szintről.

Schwechat Raffinerie
Fotó: OMV

A támogató ipari környezetben az olajipari cég finomítói árrése három hónap alatt triplázódott, hordónként 20,5 dolláros marzshoz segítve az OMV-t. Egy évvel korábban még mindössze 2,23 dolláros árréssel dolgozott a vállalat. Mindezek tükrében különösen rosszkor jött a schwechati üzem kényszerű leállása, amely miatt súlyos kapacitásproblémák léptek fel az OMV-nél. A társaság az üzemzavar következtében mindössze 58 százalékos kapacitáson tudta működtetni finomítóit az időszakban a korábbi, csaknem teljes kihasználtság helyett.

Benzinkorlátozás: az OMV is lépett

A Mol után az OMV is bejelentette, hogy június 24-től 50 literben maximálja a naponta kiadható benzinmennyiséget.

A kieső termelési lehetőség meglátszik az értékesített üzemanyag mennyiségén is, ami az idegenforgalmi szempontból is forgalmasabb időszakban alig több mint 4 százalékkal haladta meg az első három hónapi volument.

A péntek reggeli jelentésből kiderül az is, hogy az üzemzavar miatt 200 millió eurós pénzügyi veszteséget kénytelen elkönyvelni az osztrák társaság, és a tervek szerint a harmadik negyedév második felétől működik majd csak újra teljes kapacitással a schwechati egység.

Az oroszországi gázszállítás csökkenése miatt a társaság idő előtt lezárta az energiahordozóra megkötött határidős fedezeti opcióit, aminek további, mintegy 50 millió eurós hatása lesz a gázüzletág második negyedéves tisztított üzemi eredményére.

Az OMV július 28-án teszi közzé részletes eredményszámait a második negyedévre vonatkozóan. A társaság részvényeivel 2 százalékos pluszban kereskedtek péntek délelőtt a bécsi börzén.