A nyersanyagpiacokon az elmúlt hetekben érdemi esések voltak megfigyelhetők. A Brent olaj 20 százalékot, a réz pedig közel 30 százalékot esett (utóbbit széles körű ipari felhasználása miatt egy jó előretekintő indikátorként is szokták értelmezni). A mezőgazdasági termékek esetében az ukrán gabonaexport részleges újraindítása kedvező hír, és a búza, valamint a kukorica világpiaci ára is a háború előtti szintre esett vissza. 

Az eséshez az erősödő dollár és a recessziós félelmek felerősödése együttesen járult hozzá. 

Az egyre növekvő és kamatkörnyezet egyre inkább rányomja bélyegét a lakossági fogyasztásra és a vállalati beruházásokra, amit az európai földgázellátási problémák csak tovább tetéznek. A recessziós félelmek erősödésével a fontosabb nyersanyagok iránti kereslet csökkenhet, ezért annak ellenére, hogy sokan jó menedéknek tartják infláció esetén, az árak akár tovább is mérséklődhetnek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az infláció tetőzése már közel lehet, és a piacok fókuszába egyre inkább a növekedési hatások kerülhetnek. 

Ezt erősíti az is, hogy az amerikai kamatvárakozások 2023. április után már csökkenést vetítenek előre, amit úgy lehet értelmezni, hogy az infláció miatti kamatemelések recessziót okoznak, aminek hatására a jegybank visszavesz a szigorítási ciklusból.

A fentiek miatt előretekintve a nyersanyagok a közeledtével – az európai földgáz kivételével – tovább eshetnek. Ez elsősorban az olajat és az ipari fémeket érintheti. Azonban a világ több pontján nagymértékű aszály pusztít, ami előretekintve inkább az árak emelkedésének irányába mutat. De legalábbis a mezőgazdasági termékek további esése a recessziós félelmek erősödése ellenére kisebb valószínűségű. 

Aerial view of a tailings dam -enbankment used to store byproducts of mining operations, in this case of the extraction of copper- of the Minera Valle Central mining company, in Rancagua, Chile on May 31, 2019. - The other side of the coin of the mining industry in Chile is the existance of hundreds of tailings dams -enbankments of byproducts of the extraction of copper, the country's main export product- which mark the territory like silent witnesses of man's action on nature. (Photo by Martin BERNETTI / AFP)
Fotó: AFP / Martin Bernetti

Összességében rövid távon a nyersanyagok esetében a lefelé mutató kockázatok nagyobbnak tűnnek. 

Hosszabb távon azonban a fennálló kínálati korlátok miatt (rendszeressé váló aszályok, alacsony beruházási ráta az energiaszektorban) ismét magasabb árakra lehet számítani. Ezért a recesszió végével a nyersanyagok, illetve az energetikai, mezőgazdasági vállalatok részvényei ismét jó befektetési lehetőségeket tartogathatnak.