A recessziós félelmek nyomán a szeptemberi szállításra jegyzett Brent olaj ára kedden három hónap után először zárt száz dollár alatt.

A Brent olaj szeptemberi jegyzése 7,10 százalékkal, 99,49 dollárra, míg a US West Intermediate (WTI) olajé augusztusi szállításra 7,92 százalékkal, 95,84 dollárra esett.

A gazdasági recessziós félelmek csak erősödtek az elmúlt napokban, mivel a Covid–19 ismét fékezheti a legfontosabb importőr, Kína gazdaságát, és egyre erősödik a globális gazdasági lassulástól való félelem is a piacon. Kínában mintegy 30 millió embert érint valamilyen mozgáskorlátozás a koronavírus miatt, miközben az országban újraéledő vírusjárványokkal küzdenek, és Sanghajban egy rendkívül fertőző omikron-alváltozatot észleltek. 

Az olajárak június közepe óta csökkennek a recessziós félelmek miatt, mivel a központi bankok agresszív kamatemeléssel küzdenek a megugrott ellen. Joe Biden amerikai elnök az energiaárak csökkentésére irányuló erőfeszítéseinek egyik állomásaként ezen a héten Szaúd-Arábiába látogat.