Izgalmas részleteket szivárogtatott ki a POLITICO az Európai Bizottság szerdai ülésén napirendre tűzött „téli felkészülési tervről”. Az energiabiztonsági javaslatcsomag eszerint jóval túlmutat a korábban megszellőztetett, 8 hónapos önkéntes tagállami földgázspóroláson. A tervezet feljogosítaná az Európai Bizottságot, hogy a tagállamokat gázfogyasztásuk csökkentésére kötelezze, ha az Európai Unióban súlyos ellátási nehézségek jelentkeznének. 

Az ügyet ismerő diplomaták szerint 5-20 százalékos korlátozás szerepel a tervezetben, s ebből arra következtetnek, hogy a végső változatban 10-15 százalékos mozgásteret kaphat a bizottság.Bár egyre nagyobb a tagállamok ellenállása, mégis valószínű, hogy elfogadják a javaslatot.
 

ARCHIVE PHOTO; Theme photo gas crisis. Federal Network Agency fears Russian gas stop. Prime Minister Dr. Markus Soeder and Economics Minister Hubert Aiwanger visit the natural gas underground gas storage facility in Wolfersberg-Oberpframmern on June 23, 2022 (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Frank Hoermann / DPA Picture-Alliance via AFP

 

Az Európai Bizottság becslése szerint, ha Oroszország leállítaná az Európába irányuló gázszállításokat, akkor az EU-GDP akár 1,5 százalékkal is zsugorodhatna. Ennek ellenére, a tagországok nagyon megosztottak a gázkorlátozás kérdésében.Azon országok, amelyek nem vagy csak kisebb mértékben függenek az orosz gáztól, kevéssé lelkesednek a tervért, míg azok, amelyek már csökkentették a felhasználást, úgy érzik, hogy az erőfeszítéseiket figyelembe kellene venni. Ezzel szemben a bizottság azzal érvel: az egész Európai Unióra kiterjedő, összehangolt megközelítésre van szükség az orosz gázszállítások esetleges leállítása esetén.

Az energiabiztonsági javaslatot a ma délelőtti kollégiumi ülést követően teszik közzé, az uniós nagykövetek pedig a nap folyamán tanulmányozzák a tervezetet.

Az uniós nagykövetek szintén ma foglalkoznak a szankciókkal sújtandó orosz magánszemélyek és szervezetek újabb listájáról. A POLITICO által látott tervezetben szerepel a Sberbank, amelyet a korábbi szankciócsomagban leválasztottak a SWIFT-rendszerről, valamint hét orosz vállalat és 50 magánszemély. Az új szankciós listán szerepel  az orosz elnök kedvenc motoros klubja, a Night Woles,amelynek világszerte 45 tagozata van, valamint Vladimir Mashkov színész, aki a Mission: Impossible – Fantom Protokoll című filmben szerepelt.