Az amerikai  2 éves kincstárjegy hozama szerdán felpattant 3,138 százalékra, míg a 10 éves referencia államkötvény hozama 2,919 százalékra esett, így a kettő közötti inverzió 2000 óta most a legnagyobb. A Wall Streeten régi tapasztalat,  hogy a hozamgörbe inverziói recessziót jeleznek. A kincstári hozamok ugyanis tükrözik a befektetők arra vonatkozó várakozásait, hogy milyenek lesznek a rövid lejáratú kamatlábak a futamideje alatt. Tehát amikor a hosszabb távú hozamok a rövid távú hozamok alá esnek, az azt sugallja, hogy a befektetők a Fed jövőbeli kamatcsökkentéseire spekulálnak, ami gazdaságélénkítésre utal.

Fotó: FREDERIC J. BROWN

Az inverz hozamgörbe a recessziós félelmeket tükrözi - mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: az atlantai Fed valós idejű adatokat feldolgozó gazdasági barométere már hetek óta recessziót jelez az idei második negyedévre. Bár a hivatalos adatközlésre még várnunk kell, de valószínű, hogy az Egyesült Államokban már technikai van.   

A Bank of America közgazdászai egy feljegyzésben közölték: arra számítanak, hogy az Egyesült Államok idén enyhe recesszióba kerül. A beérkező adatok a gazdaság lendületének lassulására utalnak, s úgy tűnik, hogy az fékezi a fogyasztói kiadásokat.

Az is növeli a recessziós aggodalmakat, hogy a határidős piacok már 1 százalékos júliusi kamatemelést áraznak.

Érdekes, hogy miközben a kötvénypiacokat és a devizapárokat erős hullámok tépázzák, a részvénytőzsdék viszonylag nyugodtak.  A BofA Global Research elemzői szerint a kötvénypiacok és a részvénypiacok volatilitásának különbsége 2000 óta most a legmarkánsabb, s ez azt mutatja, hogy a részvénytőzsde alábecsüli a recesszió kockázatát. Bár vannak olyan vélemények is, hogy a hagyományos volatilitási mutatók azért nem jeleznek, mert a befektetők idén hátrébb léptek a tőzsdeasztaltól. Amit jól jelez, hogy az S&P 500 ebben az évben 20 százalékot esett.

Két forgatókönyv lehetséges, vagy a Fed veszíti el az uralmát az infláció felett, s kénytelen lesz őrülten kamatot emelni, vagy recesszióba taszítja a gazdaságot, s kénytelen lesz kamatot vágni, nos, egyik szcenárió  sem kedvez a részvényeknek - mondta Matthew Tuttle, az AXS Investments ügyvezető igazgatója. 

Mindesetre, amíg a részvénytőzsde recessziós szignáljai fel sem villannak, az ICE BofA MOVE index, amely a kötvénypiac volatilitásának elsődleges mérőszáma, 148 fölé emelkedett, ami 2020 márciusa óta az egyik legmagasabb szint. A járvány előtt utoljára a 2008-as pénzügyi válság idején mértek ekkora volatolitást a kötvénypiacon.