A recessziós félelmektől szenvedő kisbefektetőknek nem árt egy pillantást vetniük már csak lelki erősítés gyanánt is Warren Buffettre, korunk vitathatatlanul legsikeresebb befektetőjére, aki a pályafutása kezdete óta megélt számos medvepiaci időszak ellenére is évi 20 százalékkal fialtatta részvényeit.

Buffet and Gates become BYD celebrity salesmen, U.S. investor and philanthropist Warren Buffet is seen during the BYD M6 nationwide launching ceremony in Beijing, China, 29 September 2010.The U.S. billionaire duo of investor Warren Buffett and Microsoft co-founder Bill Gates on Wednesday (29 September 2010) handed celebrity-level endorsement to Chinese auto maker BYD, in which Buffets investment firm has a nearly 10% stake. The two Americans rode in a BYD van from behind a cloud of mist and onto the stage of a Beijing media event for the company, before giving lavish, if seemingly rehearsed, praise for the van. It was fantastic. I am amazed at the quality of that vehicle, Gates said after exiting the van, called the M6. The billionaires boost for BYD comes on the heels of remarks Buffett made in China on Monday, when he declared, BYD is the right choice for me. Buffett and Gates are in China this week on a mission to encourage Chinas richest citizens to donate to charity. (Photo by Shen zhen / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Shen zhen / AFP

A Berkshire Hathaway vezérigazgatói pozícióját 1965 óta betöltő, 91 esztendős omahai orákulum az elmúlt 57 évben hűséges részvényesei számára mintegy 600 milliárd dollár értéket teremtett.

Ha szemügyre vesszük azt a 15 részvényt, amelyeket Buffett a leghosszabb ideje tart, az első tanulság az maga az időtartam, azaz az, hogy ezeket legalább 10 éve illesztette portfóliójába, ám például a Coca-Cola papírjait 34 éve vásárolta.

Szintén szembetűnő, hogy türelmes guru kiemelt befektetései között elsősorban a pénzügyi szféra részvényeit részesíti előnyben, hiszen a 15 papír közel fele, 7 ebbe a szektorba tartozik.

Bár Warren Buffett alaposan tisztában van vele, hogy a recessziók elkerülhetetlenek, azt is tudja, hogy a gazdasági bővülés időszakai lényegesen tovább tartanak, mint a visszaesések. Ezért azzal, hogy a bankok, biztosítók, vagy éppen hitelkártya-társaságok - ciklikusan változó hozamot termelő - választékát vásárolja, tulajdonképpen egy egyszerű számjátékot játszik, amely hosszú időn keresztül lehetővé teszi a Berkshire számára, hogy kihasználja az amerikai és a globális gazdaság természetes bővülését.

A másik összefüggés, amit a Buffett által egy évtizede vagy annál hosszabb ideje tartott 15 részvény zöménél megfigyelhető, hogy ezek olyan érett vállalkozások, amelyek hosszú időn keresztül gyakorlatilag robotpilótára kapcsolva is nyereségesen futnak.

Erre tökéletes példa a Johnson & Johnson egészségügyi konglomerátum. Az egészségügyi részvények rendkívül defenzívek abban az értelemben, hogy függetlenül attól, hogy az amerikai gazdaság és a mennyire jól vagy rosszul teljesít, a vényköteles gyógyszerek, orvosi eszközök és egészségügyi szolgáltatások iránt mindig bőven van kereslet.

A Buffett által legrégebben vásárolt Coca-Cola részvényeit amúgy 1988-ban, amikor a látnok megvette őket, még 2,4 dollár körül lehetett kapni, ergo értékük – még ha az időközben kifizetett osztalékokról meg is feledkezünk, de ne tegyük – 2500 százalékkal nőtt.