Az amerikai kiskereskedelmi vállalat az Egyesült Királyságban alapított először úgynevezett mikromobilitási központot és programot, hogy a nagy szennyezést okozó teherautós fuvarokat elektromos teher-motorkerékpáros vagy gyalogos kiszállításra cseréljék. 

Az Amazon célja, hogy 2030-ra a kiszállítások 50 százalékát karbonsemlegessé tegyék

 – számolt be róla a The Verge.

A londoni Hackney kerületben a cég állítása szerint 

egymillióval több csomagot tudnak kiszállítani elektromos motorkerékpárral vagy gyalogosan közlekedő futárokkal az autós fuvarok mellett.

Amazon is using electric cargo bikes that look like mini-trucks to make deliveries in the UK
Fotó: John Nguyen / Amazon

Az új kiszállítási módokkal az Amazon több ezer hagyományosan autós szállítmányozást tud kiváltani, ezáltal nagymértékben csökken a kibocsátása.

A karbonsemleges kiszállítást London ultraalacsony kibocsátású zónájának egy erre kijelölt részében tesztelik, ahol a járműveknek legalább az általuk termelt károsanyag-kibocsátás mennyisége után kell fizetniük, de a körzetben az elektromos személygépjárművek és kerékpárok mentesülnek ennek a díjnak a megfizetése alól.

A következő hónapokban az Amazon szeretne további elektromos mobilitási központokat nyitni.

A vállalat már ezer elektromos kisteherautót üzemeltet a szigetországban, és a terveik szerint az Egyesült Államokban még idén szolgálatba állítanának egy a Rivian által gyártott elektromosfurgon-flottát, ha sikerül teljesíteni a rendeléseket.

Amazon is using electric cargo bikes that look like mini-trucks to make deliveries in the UK
Fotó: John Nguyen / Amazon

A szállítmányozó cégek eddig nem igazán törekedtek elektromos teherszállító autók üzembe helyezésére. Ha az Amazon valóban tartani tudja a terveit és ígéreteit, akkor az amerikai vállalat lehet az első, amely jelentős eredményeket ér el az elektromos kisjárművek bevezetése terén Nagy-Britanniában.