Hol vannak már azok a napok, amikor a kriptoeszközök létjogosultságát a Wall Streettel szemben érzett harag indokolta? A Coinbase bejelentése, amely szerint együttműködnek a BlackRockkal, arra utal, hogy már a múlt homályában. A kriptotőzsde a megállapodás értelmében a világ legnagyobb eszközkezelőjének intézményi ügyfelei számára biztosít szolgáltatásokat a kriptodevizák kereskedelme és megőrzése terén – írja a Reuters.

In this photo illustration, the Coinbase logo seen displayed
Fotó: Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Az együttműködés azonban most kiváló lehetőséget nyújt a Coinbase számára, hogy ne a volt alkalmazottak által elkövetett bennfentes kereskedelem, a leépítések vagy épp a cég által kínált termékek kapcsán vizsgálódó Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) kapcsán szerepeljen a hírekben. A cég részvényei a hírek hatására pár pillanatig több mint 16 százalékot is erősödtek, igaz 

a jelenlegi árfolyam még mindig messze van a tavaly áprilisi 342 dolláros tőzsdére lépési értéktől.

Az egyezség értelmében a BlackRock Aladdin szolgáltatását használó intézményi ügyfelek tevékenységét segíti majd a Coinbase Prime, a kriptotőzsde intézményi befektetők számára létrehozott platformja.

A BlackRock szerint ezek az ügyfelek egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a digitális eszközök iránt, míg a Coinbase már régóta dolgozik hasonló felhasználókkal. Ezt támasztja alá az is, hogy a kriptotőzsdén megforgatott összegek többsége – az idei első negyedév során 235 milliárd dollár – az intézményi befektetőktől érkezett, míg a kisbefektetők csak a forgalom kis részéért – ugyanezen időszak alatt 74 milliárd dollár – felelnek.

Azonban a Coinbase problémáit mutatja, hogy a korábbi három negyedévhez képest az intézményi alapok által generált forgalom csökkent, és az egy évvel korábbihoz képest is csak 9 százalékot bővült.