Oroszország legnagyobb technológiai vállalata, a Yandex eladta blogplatformját és Yandex.ru nevű honlapját, amit az orosz Facebookként ismert VKontakte (VK) vesz meg – írja a Financial Times. Az eurázsiai ország legnagyobb közösségi oldalának számító VK cserébe odaadja a Delivery Club nevű ételkiszállítási alkalmazását a Yandexnek.

Konskie,,Poland,-,December,04,,2018:,Yandex,Website,(yandex.ru),Displayed
Fotó: Shutterstock

A Yandex.ru nemcsak szimpla kereső, mivel a Google News oldalához hasonlóan megjeleníti a legfrissebb híreket az orosz médiából.

Havonta mintegy 30 millió felhasználót vonz, így rendkívüli jelentőségű üzlet született, melyre azután került sor, hogy a céget keményen bírálták az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, mivel a vádak szerint a Yandex cenzúrát alkalmaz és kizárólag a Moszkva-barát narratíva megjelenését engedélyezi platformján. A vállalat közleménye szerint a Yandex érdekeit az szolgálja a legjobban, ha kivonul a médiaüzletágakból és más szolgáltatásokra összpontosít.

A cég vezetőit az EU szankciókkal sújtotta, például Arkagyij Volozs alapítót azzal vádolták, hogy cége a keresési eredményeiben az állami médiát és narratívákat népszerűsíti, ugyanakkor a Kremlt kritizáló tartalmakat eltávolítja. Brüsszel szerint Volozs kulcsszerepet játszott az ukrajnai háborúval kapcsolatos információk elrejtésében az orosz lakosság elől. Az érintették tagadták a vádakat.

Az ügyet ismerő források szerint a Yandex azt reméli, hogy problémás részlegeinek eladásával a lehető legtávolabb kerülhet a háborús propagandától.

Az amerikai NASDAQ tőzsdén jegyzett cég piaci tőkeértéke a tavaly novemberi csúcson meghaladta a 30 milliárd dollárt, azonban az orosz-ukrán háború kirobbanása megrázta a vállalatot. Két vezetője lemondásra kényszerült és több ezer alkalmazottja elmenekült az országból. Esther Dyson technológiai befektető és Ilya Strebulaev stanfordi professzor pedig március elején kilépett a Yandex igazgatótanácsából. 

A cég piaci kapitalizáció kevesebb mint 7 milliárd dollárra esett vissza, mielőtt február végén felfüggesztették a kereskedést a részvényeket.

 

A Yandex a továbbiakban Ya.ru néven üzemelteti majd keresőjét, ahol a kezdőlapon csak időjárás adatok érhetőek el, valamint a vállalat többi szolgáltatását linkelik. Érdekes adalék, hogy a Gazprom tavaly vásárolta meg a VK-t, így a Yandex médiával kapcsolatos részlegei lényegében állami kézbe kerülnek.

Az 1997-ben alapított Yandex a világ ötödik legnagyobb keresőjét üzemelteti a Google, a Bing, a Yahoo, és a kínai Baidu után. Oroszországban közel 42 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a keresőmotorok terén, a volt szovjet tagköztársaságokban is népszerűnek számít. Számos területen tevékenykedik, például Yandex Taxi néven fuvarmegosztót, Yandex Music néven zenei streaming szolgáltatót és fordítót is üzemeltet. Általában az orosz Google-ként emlegetik.