Változatlan menedzsmenttel folytatja működését az Equilor Befektetési Zrt., miután a Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez a több mint harmincéves magyar befektetési szolgáltatóban – jelentette be péntek délelőtt a brókerház.

Közleményük szerint a tranzakcióval a Gránit Bank ügyfelei számára bővül a befektetési, és privátbanki szolgáltatások köre, míg az Equilor Befektetési Zrt. ügyfelei számára a banki háttérrel válik erőteljesebbé a befektetési szolgáltató növekedése. 

Fotó: Kallus György

A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt, a tranzakció zárásához a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges. A részesedésszerzést követően az Equilor neve, vezetése nem változik, a befektetési szolgáltatót továbbra is Gereben András elnök és Szécsényi Bálint vezérigazgató, a Budapesti Értéktőzsde korábbi alelnöke irányítják majd, akik megtartják 49,9 százalékos tulajdonrészüket. 

A szolgáltatók hosszú távú célja, hogy a szinergiákat kihasználva egymás erősítésével bővítsék portfoliójukat, és sokrétűbb pénzügyi megoldásokat kínáljanak ügyfeleiknek.

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején egyesül a két befektetési szolgáltató, melynek eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a tranzakció illeszkedik a hitelintézet stratégiájába, amely célul tűzte ki a digitális platformon alapuló szolgáltatási paletta folyamatos bővítését befektetési és privátbanki szolgáltatásokkal. A Gránit Bank tevékenysége bővülésének újabb állomásaként tekint a részesedésszerzésre. A Gránit Bank rekorderedményt ért el  2022 első felében, a nettó kamatbevétel 110,7 százalékkal, míg az előtti nyereség 251,4 százalékkal nőtt éves szinten.

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a digitális szolgáltatások eddig is kiemelt figyelmet élveztek működésük során, de a Gránit Bank ilyen terű tapasztalatával a háttérben tovább fejlődhetnek, amellett, hogy a banki háttér és ügyfélkör az Equilor jelentős növekedését is támogathatja.  

Zöldmezős bank násza a legrégebbi hazai brókerházzal

A Gránit Bank 2010 májusában, zöldmezős bankként kezdte meg tevékenységét, saját tőkéje ma megközelíti az ötvenmilliárd forintot, mérlegfőösszege idén félévkor meghaladta a 820 milliárd forintot. A hitelintézet adózás előtti eredménye az első félévben meghaladta a hatmilliárd forintot, az ügyfélszámláinak száma közelíti a 100 ezret, és a nem teljesítő hitelek (NPL) rátája pedig mindössze 0,03 százalék, amely érték bőven a hazai bankszektor átlaga alatt marad.

Az Equilor Befektetési Zrt. néhány nap különbséggel a magyar tőkepiac, valamint a Budapesti Értéktőzsde újraalakításával egy időben kezdte meg működését. Az Equilor teljes jogú tagja a budapesti, a prágai és a varsói értéktőzsdének, több mint 15 ezer ügyfél 550 milliárd forintnyi vagyonát kezeli.