Nagy meglepetésre jelentős mértékű negyedéves veszteségről számolt be szerdán a Toshiba a globális csiphiány és a nyersanyagárak meredek emelkedése miatt.

A japán elektronikai vállalat 4,8 milliárd jen (mintegy 35,6 millió dollár) működési veszteséget mutatott ki az április és június közötti, első üzleti negyedévre. Ez jócskán meglepte az elemzőket, akik előzetesen 19,4 milliárdos nyereségre számítottak. A tényadat a tavaly ilyenkor megtermelt, 14,5 milliárd jen profithoz képest is óriási csalódást jelent.

Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP

A konszern közlése szerint a működési eredményt 9,4 milliárd jennel rontották a magas alapanyag- és logisztikai költségek, míg a gyártókat világszerte sújtó csiphiány negatív hatása hárommilliárd jen volt az időszak során.

A váratlanul nagy veszteség ellenére a vezetőség változatlanul kitart idei céljai mellett, és 170 milliárd jen profittal tervez a 2023 márciusában záródó üzleti évben, ami 7 százalékos bővülést jelentene a tavalyihoz képest.

A magáncéggé válást és a tőzsdéről való kivonulást is mérlegelő társaság korábbi hírek szerint a Bain Capital, a CVC Capital Partners és a Brookfield Asset Management mellett az állami hátterű Japan Investment Corp és a Japan Industrial Partners magántőke-befektető cég konzorciumát választotta ki a felvásárlási folyamat második licitkörére. Az esetleges felvásárlás 22 milliárd dollárra értékelné a japán nagyvállalatot.

a Toshiba árfolyama
 

A Toshiba részvényei 1,3 százalékos csökkenéssel zárták a szerdai kereskedést a tokiói börzén.