Új, a korábbinál jóval kedvezőbb árú Model Y-t hoz Európába a Tesla – derül ki az amerikai autógyártó pénteken közreadott, frissített online termékismertetőjéből. Az új verzió egy hátsókerék-meghajtású Standard Range (normál hatótávú) modell, amely csak Európában érhető el.

A model promotes the Tesla Model Y electric car at the Bangkok International Motor Show in Bangkok on March 24, 2022. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP)
Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

A Model Y új változata a Rear-Wheel-Drive (hátsókerék-meghajtású) megjelöléssel szerepel a terméklistán, és 455 km (283 mérföld) hatótávolsággal rendelkezik, szemben a már elérhető Long Range 533 km-es (331 mérföld) hatótávolságával. A végsebesség megegyezik a normál Y-modellével, azaz 217 km/h. 

A nulláról 100 kilométer/órára gyorsulás azonban jóval lassabb, hiszen 6,9 másodpercet igényel.

Az új hátsókerék-hajtású modell legmeglepőbb tulajdonsága azonban az ára. 

Hollandiában például mindössze bruttó 50 000 eurótól indul, ami 16 000 eurós csökkenést jelent a hosszú hatótávú változathoz képest. 

A 8850 eurós áfa leszámításával a kezdőár 42 000 euró körül alakulna. Ha a járművet az Egyesült Államokban ugyanezen az áron értékesítenék, akkor körülbelül 20 000 dollárral lenne olcsóbb, mint a Model Y jelenlegi legolcsóbb konfigurációja.

Mától kereskednek a Tesla háromba vágott részvényeivel

Szűk kereskedési sávba szorult Tesla a részvénysplit előtti hetekben.