A csütörtöki amerikai nyitáskor minden olyan Tesla-részvényes, aki augusztus 17-én szerepelt a részvénykönyvben, minden részvénye mellé kap újabb kettőt, a kereskedés immár a harmadolt részvényekkel indul. Magyarán, akinek 10 részvénye volt eddig, annak ezután 30 lesz, míg a részvényárfolyamot elosztják hárommal. 

Electromobility - charging columns in the car yard
Fotó: Jan Woitas / AFP

 

 

A Tesla-részvények árfolyama 28 százalékot emelkedett, mióta az elektromos járműveket gyártó vállalat június 10-én bejelentette, hogy a részvényei felosztását tervezi. Ám a lendületes rali ellenére is 16 százalékos bukás az eddigi idei teljesítmény, mert a szélesebb piacot leképező indexek visszaestek, s az emelkedő kamatok miatt a befektetők óvatosabbak a növekedési papírokkal. Sőt, augusztusban azt látjuk, hogy a árfolyama szűk sávba szorult.

Brent árfolyama
 

 

A részvénysplit tovább erősítheti a már egyébként is izmos lakossági befektetői bázist. 

Emlékezetes a 2020-as split, amikor ötödölték a részvényeket, és még abban az évben nyolcszorosára emelkedett a jegyzés, majd a split bejelentésétől a tényleges felosztásig 60 százalékot ralizott a Tesla.
Mára azonban kérdéses az egykor megbízható részvénypiaci taktika, mert az Amazon és az Alphabet részvényfelosztásai azt mutatták, hogy 

a medvepiacon korántsem olyan egyértelmű a részvények split utáni teljesítménye.

Az Amazon részvényei több mint 10 százalékot estek a felosztás bejelentésétől a hatálybalépésig, míg az Alphabet 21 százalékot zuhant a két esemény között.
A részvények felosztásakor sokkal esélyesebb a kisbefektetők rohama a bikapiacon, míg a medvepiacon csak lanyha lakossági érdeklődésre lehet számítani, az intézményi befektetők pedig aligha kezdik venni a Tesla-papírokat csupán a split ténye miatt – mondta Greg Martin, a Rainmaker Securities ügyvezető igazgatója és társalapítója. 

A Vanda Research szerint, 

előfordulhat, hogy a befektetők drasztikusan visszafogják a részvényvásárlásokat a felosztást követő hetekben.

A visszafogott befektetői hangulat mellett a részvények szemet szúró értékelése is lassíthatja a split után várt felívelést.  

A Tesla-részvénnyel az előremutató profitvárakozások 57-szeresén kereskednek, szemben az S&P 500 index 17-szeresével. Az átlagos elemzői célár pedig körülbelül 3 százalékos csökkenést feltételez a következő 12 hónapban,

még akkor is, ha az irányadó index várhatóan több mint 15 százalékkal emelkedik.

A jelenlegi értékelésben sok a remény, a spekuláció,  

ahhoz, hogy egy befektető most megvegye a részvényt, el kell hinnie, hogy tíz év múlva a Tesla 800 milliárd dolláros bevételt fog elérni,

ami az idei évre vonatkozó becslések majdnem tízszerese – mondta Catherine Faddis, a Grace Capital befektetési igazgatója. 

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kínai termelési problémák, az ellátási láncok szakadozottsága és a magas nyersanyagköltségek mellett tovább felhőzi a hangulatot pereskedése a Twitterrel.

Az is érdekes, hogy az idei splitek után, amint a Tesla végrehajtja a felosztást, mindössze nyolc olyan Nasdaq 100-komponens marad, amelynek az árfolyama meghaladja az 500 dollárt.