A következő nyolc évben az OMV 160 ezer tonna, úgynevezett fenntartható repülőgép-üzemanyagot (SAF) szállíthat a Ryanair ausztriai, németországi és romániai bázisaira – közölte a két cég szerdán.

Ryanair Boeing 737-800 Aircraft Departs From Amsterdam, Ryanair Boeing 737-800 aircraft as seen during take-off and fly and phase departing from Amsterdam Schiphol Airport, flying to Dublin Ireland. The Boeing B738 passenger airplane from the Irish ultra low-cost airline carrier has the registration EI-DWM. The aviation industry and passenger traffic are showing growth after the 2-year period with the Covid-19 coronavirus pandemic having a negative impact on the travel and tourism business industry. The budget carrier is the largest airline in Europe by total scheduled passengers in 2021.  Amsterdam, The Netherlands on April 27, 2022 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / AFP


Ez a mennyiség az ír légitársaság szerint több mint 400 ezer tonnával csökkenti a cég szén-dioxid-kibocsátását, ami mintegy 25 ezer Dublinból Bécsbe tartó Ryanair-járat szennyezésével egyezik meg.
A Ryanair szerint a mai megállapodás is igazolja, hogy mennyire elkötelezett a célkitűzése iránt, amely szerint 2030-ra az összes általa felhasznált üzemanyag 12,5 százaléka SAF legyen, valamint hogy 2050-re zéró karbonkibocsátás mellett üzemeljen.
Thomas Fowler, a Ryanair fenntarthatósági igazgatója kiemelte, hogy az SAF kulcsszerepet játszik a légitársaság Pathway to Net Zero dekarbonizációs stratégiájában.
 

Az OMV a Ryanair kulcsfontosságú partnere Ausztriában, Németországban és Romániában, és Európa legnagyobb légi közlekedési cégcsoportjaként várakozással tekintünk a partnerség bővítése elé

– tette hozzá.
„Ez az egyetértési megállapodás nagyszerű lehetőség mindkét vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseinek felgyorsítására. A fenntartható repülőgép-üzemanyag magymértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és örömmel dolgozunk együtt egy olyan erős partnerrel, mint a Ryanair” – tette hozzá Nina Marczell, az OMV alelnöke.

Az OMV részvényei Bécsben kora délutánig 0,7 százalékkal, 41 euró alá gyengültek, míg a Ryanair papírjai 1,5 százalékkal, 72 euró közelébe estek a dublini börzén.

Az OMV amúgy kedden a Lufthansával is hasonló üzletet kötött.

Mi az az SAF?

Az SAF, azaz fentartható üzemanyag kémiailag nagyon hasonló a hagyományos fosszilis repülőgép-üzemanyaghoz, azonban egész életciklusát figyelembe véve a felhasználása a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését eredményezi az általa helyettesített hagyományos sugárhajtómű-üzemanyaghoz képest. Néhány tipikusan használt alapanyaga az étolaj és más, állati vagy növényi eredetű, de nem pálmaolajból származó hulladékolaj. Emellett felhasználható hozzá a papír-, textil- és ételmaradék, amely egyébként hulladéklerakóba vagy kazánba kerülne. További lehetséges források az erdészeti hulladékok, például a fahulladék, valamint az energianövények.