Rájár a rúd az idén a befektetési bankokra, a kedvezőtlen piaci széljárás és a pesszimista gazdasági kilátások miatt elmaradó ügyletek jelentős bevételkiesést okoznak számukra, emiatt pedig ősszel hosszabb idő után nagyobb elbocsátási hullám indulhat a szektorban.

Softbank Chairman Masatoshi Son Press Conference In Tokyo TOKYO, JAPAN - FEBRUARY 12: SoftBank Group Corp. Chairman and Chief Executive Officer Masayoshi Son speaks during a press conference on February 12, 2020 in Tokyo, Japan. SoftBank reported its third-quarter earnings results today following the approval of a merger between T-Mobile US Inc. and SoftBank's U.S. telecom unit Sprint Corp. from a federal judge. (Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images)
Fotó: Tomohiro Ohsumi / Getty Images

A megszorítások elérték a japán Softbankot is, amely a felröppent sajtóhírek szerint a Vision Fund alapjánál dolgozók közel harmadát készül az utcára tenni.

Ez legalább 150 munkavállalót érinthet a mintegy félezer szakembert foglalkoztató befektetési üzletágban – mondta a CNBC-nek egy az ügyre rálátó forrás.

A nadrágszíj szorosabbra húzását és a befektetési politika konzervatívabb irányba terelését a Softbank alapító-vezérigazgatója, Masayoshi Son már a nyáron előre vetítette, miután a főként technológiai cégekbe befektető Vision Fund méretes, 2,16 milliárd dolláros veszteséggel zárta idei első üzleti negyedévét.

A Softbank egyelőre nem kívánta kommentálni az amerikai lapértesüléseket. A társaság részvényei a tervezett leépítésekről szóló információk kiszivárgása előtt 2,3 százalékos emelkedéssel zárták a napot a tokiói börzén.