Az ethereum mélyrepülése nem okozott nagy meglepetést, a kereskedők számítottak az árfolyam csökkenésére. A VG-nek korábban nyilatkozó szakértő, Vidákovics Attila is azt mondta, inkább hosszabb távon lehet árfolyamfelhajtó hatása az ethereum 2.0 megjelenésének, ugyanis a vételi érdeklődéshez elengedhetetlen, hogy a felhasználók megtapasztalják, mennyire kitágultak az eth 2.0 felhasználási lehetőségei a frissítéssel.

Coins representing popular cryptocurrencies are seen in this photo illustration on December 4, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens / AFP

Amíg a kettes számú kriptoeszközt a frissítés időpontjában, csütörtök reggel valamivel 1600 dollár fölött jegyezték, éjszakára 1457 dollárra esett a kurzusa, pénteken napközben pedig alig efelett, 1470 dollár körül oldalazott. A piacvezető ismét 20 ezer dollár alá került, 19 800 dollár körül jegyzik.

Az ethereum-dollár árfolyam
 

A frissítést már nagyrészt beárazták, az ethereum árfolyama másfélszeresére nőtt júniusi mélypontja óta. Még akkor sem vagyok biztos a kurzus ralijában, ha a felhasználókban tudatosul, hogy a Merge névre hallgató művelet valóban pozitív volt

– hangsúlyozta pesszimista véleményét Anto Paroian, az ARK36 kriptofedezeti alap vezérigazgatója a CNBC-nek.

Mint ahogy többször megírtuk, az idei év eddig nem kriptodevizák felértékelődéséről szólt, sokkal inkább a digitális piac lejtmenetét hozta. Ez alól az ethereum sem kivétel, az év elején még 4 ezer dollár körül jegyezték, de ezer dollár alatt is járt a nyáron. A júniusi mélypont óta azonban sokkal jobban teljesít, mint a „nagytestvér” bitcoin, ugyanis míg az első számú eszközt június közepe óta 20 ezer dollár körül jegyzik, addig az ethereum az ezer dollár alatti szintről 1470 dollár köré drágult.

Paroian szerint 

még rövid távon is jöhet további árfolyamesés, és a frissítés felzárkózik a „vedd meg a pletykát, add el a hírt” (buy the rumour, sell the news) típusú események hosszú sorába,

különösen akkor, ha a kriptodeviza kurzusát a negatív makrokörnyezet befolyásolja.

Míg sokan a kriptotörténelem egyik legfontosabb eseményének tartják az ethereum 2.0 megjelenését, vannak kritikusabbak is, akik úgy vélik, a Merge csupán egy szoftverfrissítés a sok közül, ami hozzájárul az ethereumhálózat teljesítményének javításához.

 

A bányászok az igazi vesztesek

Ritkábban hangoztatott tény, hogy a bányászok a mostani frissítés legnagyobb vesztesei. A Yahoo Finance azt írja, hogy a Merge után immár nincs szükség a bányászokra a hálózat biztonságossá tételéhez, így nekik más blokkláncokat kell keresni, hogy tartani tudják megszokott nyereségszintjüket.

Érdekesség, hogy az altcoinok, például a ravencoin bányászatához használt számítási teljesítmény megduplázódott a Merge utáni órákban. Egy Ethereum Classic blokk bányászata körülbelül 70 cent volt a frissítés előtt, de csütörtök estére ez 11 centre esett vissza.

Ethan Vera, a Luxor Technologies bányászati ​​szolgáltatócég igazgatója szerint 

az ethereumbányászok 20-30 százaléka más hálózatokra váltott, a többiek pedig egyszerűen leálltak.