Eddigi élete legnagyobb átalakulására készül a digitális piac egésze. Szakértők szerint a napokban tényleg megjelenhet a 2017 óta lebegtetett ethereum 2.0. Ám az árfolyamok rakétáit valószínűsíthetően nem gyújtja be az eszköz megújulása.

Ethereum Bitcoin
Fotó: Getty Images

Az új, az eddigieknél „zöldebb” digitális eszköz azonban szakértők szerint inkább hosszabb távon adhat muníciót az árfolyamok emelkedéséhez, rövid távon nem hozza meg a vevők tömegét a kriptopiacra.

 

Ennek némileg ellentmond a utóbbi napokban tapasztalt árfolyammozgása.

A legnagyobb kriptoeszköz ugyanis jelentős mélyrepülés után (19 ezer dollár alatt is járt az árfolyam), az utóbbi napokban erőre kapott, és egészen 22 200 dollár fölé erősödött.

Az elmúlt hetekben – ahogyan az lenni szokott – hasonló utat járt be a nagy átalakulás előtt álló kistestvér, az ethereum is. A felfokozott várakozást azonban jól mutatja, hogy az utóbbi napokban az ethereum már nem követte a bitcoin mozgását, hanem elszakadt attól. Míg a bitcoin az elmúlt napokban 3 ezer dollár körüli mértékben drágult, addig az ethereum árfolyama gyakorlatilag stagnált, 1700 dollár fölött rezgett.

 

Jócskán felhalmozódott shortállományról árulkodnak a kereskedési adatok, ez is utalhat arra, hogy a piaci szereplők nem várnak nagy ralit az ethereum 2.0 megjelenésekor.

A Kaiko kriptoadatcég szerint a bitcoinra és az etherre vonatkozó határidős megbízások árazásai meredeken elszakadtak egymástól. Az ether kereskedési költségei 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre estek. 

A mostani állapotot a „Merge”, az ethereum 2.0 megjelenése törheti meg, amit a kriptopiacon szeptember 15. és 19. közé várnak.

A frissítés célja, hogy az ethereum mögött lévő rendszer eneregiahatékonyabbá váljon, amitől a szereplők egy része már önmagában is a kriptoeszközök népszerűsödését – végső soron az árfolyam emelkedését – várja. Korábban a VG-nek nyilatkozó szakértő arról beszélt, hogy az okosszerződések rendszerét is forradalmasíthatja az ethereum 2.0.

Több kereskedőcég elemzője kiemelte a Bloombergnek, hogy fedezeti ügyleteket is köthetnek az ethereumra, ami sok esetben vezethet shortoláshoz. A származékos piacon való shortolás ugyanis egy lehetőség a kockázatok kisimítására. Közben a piacon attól tartanak, hogy 

az ethereum 2.0 tényleges megjelenésére majd jól ráhúzható lesz a régi piaci mondás, „vedd meg a pletykát, add el a hírt” (buy the roumor, sell the news).

Erre utal, hogy az ethereum ára tavaly, amikor csak pletykáltak az új verzió megjelenéséről, az ötszörösére emelkedett, és novemberben rekordot ért el 4866 dolláron. Idén viszont ahogy közeledik a szeptember közepi időpont, úgy esik az eszköz ára, eddig ebben az évben mintegy 50 százalékot. 

Etherium logo
Fotó: Getty Images

A befektetők nagyjából egyetértenek abban, hogy az ethereum megújulásának pozitív tulajdonságait már beárazták, így aztán nem várható, hogy a frissítéskor „felrobbanjon” az árfolyam

– mondta Gabriel Selby, a CF Benchmarks kriptotőzsde vezető elemzője.

Tény, hogy a helycsere még messze van, de folyamatosan nő az ethereum részesedése a kriptopiacon. A bitcoin részesedése az egész piac kapitalizációjából 39 százalék fölé csökkent a június közepén mért 47 százalékról, míg az ethereum ugyanezen időszak alatt 20 százalék fölé kúszott a nyár eleji 16 százalékról.