A TikTok 27 millió fontos bírsággal nézhet szembe az Egyesült Királyságban, mert a cég megsértette a brit adatvédelmi törvényt, és nem biztosította a platformot használó gyerekek magánéletét – írja a Bloomberg.

Tik Tok Sweatshirt Oxford Street
Fotó: Mike Kemp / Getty Images

A brit adatvédelmi hatóság (ICO) vizsgálata szerint a TikTok megfelelő szülői hozzájárulás nélkül kezelhette a 13 év alatti gyermekek adatait, és nem nyújtott megfelelő, átlátható módon tájékoztatást a felhasználóknak. Az ICO egy úgynevezett szándéknyilatkozatot adott a vállalatnak, amelyben ismertette a lehetséges bírság részleteit.

A felügyelet előzetes véleménye szerint a TikTok 2018 májusa és 2020 júliusa között megsértette az Egyesült Királyság adatvédelmi jogszabályait.

„A digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak törvényi kötelességük, hogy ezeket a védelmeket biztosítsák, de előzetes véleményünk szerint a TikTok nem tett eleget ennek a követelménynek” – állapította meg az ICO, és azt is közölte, hogy a végső döntés meghozatala előtt gondosan mérlegelni fogja a cégtől érkező valamennyi észrevételt.

A TikTok azonban tagadja a vádakat. 

Bár tiszteletben tartjuk az ICO szerepét a magánélet védelmében az Egyesült Királyságban, nem értünk egyet a megfogalmazott előzetes véleményekkel, és a megfelelő időben szándékozunk hivatalosan válaszolni a hatóságnak

– mondta a cég szóvivője, miközben a TikTok tevékenységét a tengerentúlon és az öreg kontinensen is vizsgálják. Írországban a végső fázisban van egy külön nyomozás, amely a gyermekadatokkal való állítólagos visszaélést elemzi. Júliusban pedig az amerikai szenátus kereskedelmi bizottsága megszavazta azt az intézkedést, amely 16 évre emelné a gyermekek számára a különleges online adatvédelmet biztosító életkort. Ez megtiltaná, hogy a TikTok és más technológiai vállalatok célzott reklámokat jelenítsenek meg a gyerekeknek.