Tizenhat százalékot zuhantak szerdán napközben az Ubisoft részvényei a párizsi börzén, miután bejelentették, hogy a videójátékokat fejlesztő vállalatban további részesedést szerez a kínai Tencent.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 27:  Visitors queue to play the video game  'Assassin's Creed Odyssey' developed by Ubisoft Quebec and published by Ubisoft during the 'Paris Games Week' on October 27, 2018 in Paris, France. 'Paris Games Week' is an international trade fair for video games and runs from October 26 to 31, 2018.
Fotó: Chesnot / Getty Images

A kedden ismertetett megállapodás 10 milliárd dollárra, vagyis részvényenként 80 dollárra értékeli az Assassin’s Creed és a Tom Clancy’s videójáték-franchise-t kiadó francia szoftvercéget, ami jókora prémium az Ubisoft részvényeinek keddi 43,5 eurós záróárához viszonyítva.

Az ehhez képest hideg zuhanyként érkező piaci reakció az elemzők szerint azzal magyarázható, hogy a kínai technológiai óriás európai terjeszkedése rontja a francia játékgyártó teljes eladásának esélyeit a konszolidálódó játékipari szegmensben.

Az ügylet nyilvánosságra hozott részletei alapján a Tencent 11 százalékra növeli tulajdonrészét a francia cégben, amit később 17 százalékra bővíthet.

A tranzakció részeként a kínai holding az Ubisoft-alapító Guillemot fivérek érdekeltségének, a Guillemot Brothers 49,9 százalékos tulajdonrészét vásárolja meg 300 millió euróért. Az utóbbi vállalat birtokolja a játékfejlesztő részvényeinek mintegy 15 százalékát és a szavazati jogok 5 százalékát.

 

A Tencent emellett jogot szerez rá, hogy közvetlen részesedését a jelenlegi 4,5-ről 9,99 százalékra növelje az Ubisoftban. A befektető vállalta, hogy ennél nagyobb direkt kitettséget a következő nyolc évben nem szerez, a megszerzett részvényeket öt évig nem értékesítheti, és azokra a Guillemot fivéreknek elővásárlási joga lesz.

Az elmúlt időszakban a botrányoktól sem kímélt Ubisoftra már régóta felvásárlási célpontként tekintenek az ágazatban, bár az alapítónak 2015-ben még sikerült kivédenie, hogy a Vivendi médiacsoport bekebelezze a céget. A mostani ügyletet és a Tencent nyomulását alapvetően kedvezőként értékelik az elemzők az Ubisoft szempontjából, ugyanakkor a – akvizíciós – spekulatív vonzerejét megszünteti az új alku.

A teljes felvásárlás és a Ubisoftért folytatott harc lehetősége elillant, mivel a Tencent most már tényleg házon belül van

– mondta a Reutersnek Charles-Louis Planade, a MidCap elemzője.

A Tencent Hongkongban jegyzett részvényei 0,8 százalékot gyengültek szerdán.