Jelentősen romlottak az ENEFI pénzügyi mutatói 2022 első felében. A vagyonkezelő társaság csütörtök késő este közzétett időközi beszámolója szerint forgalma bő ötödével, 560 millió forintra zsugorodott, miközben nettó vesztesége a tavalyi sokszorosára, 208 millió forintra hízott. A társaság eközben már üzemi szinten is veszteséget termelt.

A vállalat az év elején teljesen új alapokon kezdte meg működését. A vagyonkezelési portfólió jelentősen átalakult 2021-ben, miután a Random Capital Zrt. részvényeit értékesítette a vállalat, emellett pedig az ingatlan portfólió elemei közül a budapesti Meder utcai ingatlant, valamint a balatonfenyvesi telket is eladta.

Az év elején a társaság tulajdonában lévő Síaréna Kft. működését nehezítette a csapadékmentes időjárás, a hóágyúzáshoz nem lehetett megfelelő mennyiségű, természetes úton nyert vizet felhasználni. A vízhiány következtében a Síaréna nem tudott a síelési igényekhez és lehetőségekhez igazodó mennyiségű pályát megnyitni. A vízhiány mellett a turisztikai szegmenst sújtotta a potenciális látogatók külföldi síturizmusa is. A sípálya üzemeltetéséből származó bevételek mindezek következtében feleződtek, a 267 milliós tétel azonban ezzel együtt is a csoportszintű forgalom közel felét adta.

Az ENEFI tőkepiaci pillére – a háborús helyzet és a pénz-, és tőkepiacok negatív fejleményeinek dacára –  90 millió forintos profitot szállított, főként a határidős ügyletek hoztak jól a konyhára.

Az ENEFI pénzügyi mutatói
 

A társaság szerint fontos kiemelni, hogy az első hathavi 208 millió forintos negatív eredmény ellenére pénzeszközeinek volumene régen tapasztalt magasságba emelkedett, és jelenleg meghaladja a másfél milliárd forintos terhelésmentes értéket, melybe beletartozik a zilahi telek értékesítéséből befolyt 478 millió forintos összeg is.