Az Elliott 5,25 százalékra növelte részesedését a Swedish Match-ben  – derül ki az aktivista befektető svéd pénzügyi felügyelethez (Finansinspektionen) pénteken benyújtott iratokból. Az Elliott korábbi részesedésének nagyságát nem közölték.

swedish match
Fotó: Shutterstock

Az amerikai befektető ezzel a dohány- és nikotintermékeket gyártó vállalat legnagyobb részvényesévé vált. A Swedish Match weboldalán ugyanis a Wellington Management szerepel legnagyobb részvényesként 5,1 százalékos részesedéssel, őt a Capital Group és a BlackRock követi 4,8 százalékkal, illetve 4,6 százalékkal.

A bejelentés nem érte váratlanul a piacokat, hiszen a Bloomberg már júliusban megírta, hogy az Elliott saját részesedésének növelésével kívánja a Philip Morris 16 milliárd dolláros felvásárlási kísérletét – a jelenlegi feltételek mellett – meghiúsítani.

A svéd törvények szerint ugyanis a részvényesek 90 százalékának hozzá kell járulnia az üzlethez.

A Swedish Match árfolyama
 

A Marlboro gyártója egyébként éppen a múlt hónapban tolta ki szeptember 30-ról október 21-re a májusi felvásárlási ajánlatának érvényességi határidejét, akkor közölte azt is, hogy eddig a részvények mintegy 0,24 százalékának a tulajdonosai fogadták el ajánlatát.

A hírre ledolgozta reggeli árfolyamveszteségét a Swedish Match, és pénteki záróára, azaz 108 svéd korona közelébe emelkedett vissza.