Legalább egy, a cégnél dolgozó kínai ügynökre hívta fel a Twitter figyelmét a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) – mondta Chuck Grassley republikánus szenátor a cég egykori biztonsági főnöke, majd a vállalatról kitálaló Peitar "Mudge" Zatko szenátusi meghallgatásán.

Independent Security Consultant and Twitter Whistleblower Peiter "Mudge" Zatko testifies before the US Senate Judiciary Committee on Capitol Hill in Washington, DC, on September 13, 2022. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP)
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A biztonsági szakember szerint 

néhányan a vállalat dolgozói közül aggódtak, hogy a kínai kormány képes a cég felhasználóiról adatokat gyűjteni. 

A Twitter biztonsági megoldásait, illetve azok hiányát már korábban is sok kritika érte, például amikor 2020-ban több tucatnyi fiók került tinédzser hackerek kezébe, köztük Barack Obama egykori elnöké.

Zatko keddi, szenátusi meghallgatása az igazságügyi bizottság előtt azonban ennél is súlyosabb hibákat tárt fel, köztük azt, amikor a céggel közölték, hogy kínai ügynökök vannak az alkalmazottak között. Vallomása alatt az egykori biztonsági főnök a vállalatnál folyó belső vitákat is felidézte, ugyanis állítása szerint 

bizonyos csoportok a cégnél a kínai reklámbevételek maximalizálására törekedtek, míg mások aggodalommal figyelték az erősödő kínai kapcsolatokat a növekvő geopolitikai feszültségekkel párhuzamosan.

Zatko szerint sokan nem kívántak a cégnél hátat fordítani a leggyorsabban növekvő tengerentúli hirdetési piacnak. A volt Twitter alkalmazott azt is elárulta, hogy mindössze egy héttel távozása előtt értesült az FBI közlésével, mely szerint a cégnél kínai hírszerző is dolgozik – írja a Reuters.

Grassley felhívta a figyelmet arra is, hogy a Twitter vezérigazgatója, Parag Agrawal visszautasította a megjelenést a meghallgatáson, hogy ne sodorja veszélybe a cég perét Elon Muskkal szemben. A per tétje az, hogy végre kell-e hajtani a milliárdos és a vállalat közötti szerződést, melynek keretében Musk 44 milliárd dollárt ígért a Twitterért.

A szenátor nyitóbeszédében elmondta, hogy Zatko állítása közvetlenül érintették Agrawalt, és amennyiben azok igazak, akkor a vezérigazgatónak nem lehet sokáig maradása pozíciójában. 

Ugyancsak kedden a Twitter részvényesei szavazásukon áldásukat adták Musk felvásárlási ajánlatára, 

így az ügyletről a jövő hónapban dönt a bíróság. Musk kérésére Zatko információit csatolták az ügy irataihoz, ám a tárgyalás elhalasztásában a bíró már nem támogatta a Tesla-vezért.

Zatko meghallgatására egy a vállalat és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) között kötött megállapodás betartása kapcsán került sor. A szivárogtató szerint a közösségi média félrevezette a hatóságokat az egyezségnek történő megfelelése kapcsán. A Twitter szerint viszont Zatkót hatástalan vezetői magatartása és gyenge teljesítménye miatt rúgták ki, és állításai úgy tűnnek, mintha direkt a cég lejáratására születtek volna.

A Twitter részvényei kedden 42 dollár körül mozogtak, 10 dollárral a Musk által ajánlott részvényenkénti 54.20 dolláros érték alatt, ugyanakkor a Twitter azon kevés cég közé tartozott, melyek a keddi, gyenge inflációs adatot követő tőzsdei zuhanásból kimaradtak.