Lázadnak az Amazonnak szállító sofőrök Japánban, így az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat egyre nagyobb szakszervezeti erőfeszítéssel néz szembe a távol-keleti országban – írja a Bloomberg.

This picture taken on July 4, 2022 shows a packed product moving out at Amazon Amagasaki Fulfillent Center in Amagasaki, Hyogo prefecture.
Fotó: Nogi Kazuhiro / AFP

Nagaszakiban egy 15 alvállalkozóból álló sofőrcsoport a hosszú munkaidő és a túl sok kiszállítás ellen tiltakozik, miközben nem kapnak túlórapénzt. A csoport az Amazon mesterségesintelligencia- (MI) algoritmusait hibáztatja, mivel az teljesíthetetlen határidőket és hibás útvonalak jelöl ki nekik. 

A sofőrök szerint az MI gyakran nem veszi figyelembe a valós körülményeket, például a folyókat, a vasúti síneket vagy a járművek számára túl keskeny utakat.

A csoport szakszervezetet alapított, és csatlakozott a Tokió mellett fekvő, 400 ezres Jokoszukában lévő kollégáikhoz, akik júniusban hoztak létre érdekvédelmi szervezetet.

A szakszervezet szerint az alvállalkozó sofőrök Japánban nem kapnak túlórát vagy balesetbiztosítást, miközben napi 11 órát vagy többet dolgoznak, és a teherautók teljes költségét állják, beleértve a benzint, a gépjármű-biztosítást és a karbantartási költségeket.

Az érdekvédelmi szervezet úgy véli: mivel egy alkalmazáson keresztül közvetlenül az Amazon Japán részlegétől kapják a megrendeléseket, így lényegében a vállalatnak dolgoznak. 

A sofőrök ezért hivatalos munkaszerződést követelnek a cégtől.

Az Amazon nem felelős a sofőrök irányításáért vagy kifizetéséért, de általában együttműködik a vállalkozókkal, hogy reális elvárásokat támasszanak, amelyek nem helyeznek indokolatlan nyomást rájuk – közölte a cég képviselője az amerikai ügynökséggel.

This picture taken on July 4, 2022 shows an employee working at Amazon Amagasaki Fulfillent Center in Amagasaki, Hyogo prefecture.
Fotó: Nogi Kazuhiro / AFP

Ahogy arról portálunk beszámolt, az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat az öreg kontinensen és a tengerentúlon is a munkavállalók kritikáival szembesül az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt. Az előző hónapban az Egyesült Királyság több Amazon-raktárában is volt sztrájk, miután a dolgozók nem kapták meg az igényelt béremelést. 

Az Egyesült Államokban a munkások azt szeretnék, hogy szabadon használhassák a mosdót, és több szünetet követelnek. Úgy tűnik, hogy most a vállalat Ázsia második, egyben a világ harmadik legnagyobb gazdaságában is egyre nagyobb szervezkedéssel néz szembe. Az Amazon már régóta világossá tette, hogy ellenzi a munkavállalók szakszervezeti törekvéseit, de meggátolni nem tudja.