Megemelt célár mellett vételre ajánlja az Alteo részvényeit az MKB Bank, amely a megújuló energiát hasznosító társaság féléves jelentését követően frissített vállalatértékelési modelljén.

Beautiful,Sunset,Above,The,Windmills,On,The,Field
Fotó: Shutterstock

A bankházat meggyőzte a társaság rekorderedményt hozó időközi beszámolója, amelyben csaknem duplázódó, 38 milliárd forintos árbevételről és 11,8 milliárdos EBITDA-ról számolt be. A profitja pedig az egy évvel korábbi triplájára, bő nyolcmilliárd forintra hízott.

Az MKB szerint az új generációs közműcég növekedése és működése új szintre lépett, a részvények értékét pedig a 3031-ről 3462 forintra emelt árfolyam-várakozás tükrözi hűen. 

A megemelt célár 18 százalékos felértékelődési lehetőséget jelent az idén már 34 százalékot ralizó papírnál, így a pénzintézet vételt javasol.

Az orosz–ukrán háború és az energiapiaci turbulencia eddig kedvezően érintette a vállalatot, ami a féléves eredmény is tükröz. A magas gáz- és villamosenergia-árak következtében a megújuló energiát használó erőművek árrése javulhat, miközben ezek üzemeltetési költségei nem változnak jelentősen. Ugyancsak támogatja az Alteót a megugró spark spread (a villamos energia és a földgáz ára közötti különbözet) is, amin keresztül a szabadpiacra termelő szegmensben rendkívüli profitot ért el a vállalat.

Kockázatot jelent ugyanakkor, hogy egyelőre teljesen kiszámíthatatlan, hogy meddig mard fenn az Alteo számára igencsak vonzó energiaár-környezet.