Tartották tavaly a piaci pozícióikat a legnagyobb hazai biztosítótársaságok, az eszközállomány szerinti sorrend alig módosult 2020 óta – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyv című összesítéséből, amely a szereplők egyedi adatait tartalmazza.

NN Biztosító
Fotó: Szabó Miklós / VG

A magyar számviteli szabályok szerint készült összesítés szerint nem történt változás az első öt szereplő sorrendjében: az első az NN Biztosító – 522,4 milliárd forintos eszközállománnyal –, majd az Allianz Hungária és a Generali következik. Tartotta negyedik helyét tavaly a Groupama is, és az Union Biztosító is befért még az eszközállomány alapján mért öt legnagyobb versenyző közé. Az első tízben sem volt drámai változás, az Uniqa lépett egyet előre a nyolcadik helyre, néhány milliárd forinttal megelőzve a K&H Biztosítót.

Az MNB adatai szerint a koncentráció is változatlanul erős a magyar biztosítási piacon, igaz, tavaly már nem növekedett érdemben 2020-hoz képest. 

Az első öt szereplő a szektor teljes eszközállományának 61,9 százalékát adta 2021-ben, ami minimális – pár tized százalékpontos – növekedés a megelőző évi hányadhoz képest.

A mérlege alapján tíz legnagyobb szereplő részesedése viszont bőven 90 százalék felett járt tavaly. Figyelemre méltó emellett, hogy az Aranykönyv adatai szerint a tíz legnagyobb hazai biztosítótársaság közül egy sem zárt veszteséggel 2021-ben, sőt, az adózott eredménye is csak három szereplőnek csökkent 2020-hoz képest.

 

A biztosítók szempontjából egyébként egyáltalán nem alakult rosszul a tavalyi év: a jegybank felügyeleti statisztikái szerint a szektor összesített díjbevétele megközelítette az 1330 milliárd forintot, amely 10,4 százalékos emelkedést jelentett 2020-hoz képest. Ezen belül az életbiztosításoknál 13,6 százalékos emelkedést mért az MNB – 603,1 milliárdos díjbevétel mellett –, míg a nem életbiztosítási üzletágban 7,9 százalékos növekedést sikerült elérni 726,8 milliárd forintos volumen mellett. A szektor adózott eredménye 82,6 milliárd forintot ért el tavaly, ami szinte megegyezett az egy évvel korábbival.