Kerülniük kell a befektetőknek az európai részvényeket, mivel a kontinensen dühöngő energiaválság miatt a kockázat jóval meghaladja az elérhető hozamokat – nyilatkozta a CNBC-nek Willem Sels, az HSBC privátbanki és vagyonkezelői üzletágának globális befektetési igazgatója.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Az európai makrogazdasági kilátások borúsak, mivel az ellátási zavarok és Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja továbbra is fékezi a növekedést, és pörgeti az energia- és élelmiszerárakat. A megugró infláció pedig arra kényszeríti a központi bankokat, hogy agresszívan szigorítsanak monetáris politikájukon.

A befektetők korábban jellemzően az európai piacok felé fordultak, amikor pénzügyi fundamentumaikhoz képest kedvezőbb áron megvásárolható részvényeket, illetve stabil, hosszabb távú jövedelmet kínló befektetési alternatívákat kerestek, hogy ily módon vészeljék át a növekvő volatilitást.

Ezzel szemben az Egyesült Államok bőségesen kínálja a magas növekedési potenciált képviselő vállalatok papírjait, amelyek várhatóan az iparági átlagnál gyorsabb ütemben bővítik a nyereségüket is.

Bár Európa jelenleg is olcsóbb, mint Amerika, a különbség 

nem kompenzálja az európai részvények vásárlásával járó többletkockázatot

– szögezte le a brit bank stratégája.

Szerintem a megnövekedett kockázatok miatt inkább az Európa és az Egyesült Államok közötti minőségi különbséget kell nézni, mintsem a növekedés kontra érték arányt

– tette hozzá Sels.

A befektetőknek a gazdasági és a jövedelmi kilátások alapján kell döntést hozniuk, így Sels óv attól, hogy az alacsonyabb részvényárfolyamok és kamatlábak miatt európai részvényeket vegyenek.

Emellett az elemzők szerint az októberben induló harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon is rövid távon visszaeső nyereségszintekkel szembesítheti a befektetőket.

A központi bankok ráadásul továbbra is elkötelezettek a kamatemelés mellett az infláció megfékezése érdekében, bár tisztában vannak vele, hogy a szigorú monetáris politika gazdasági recessziót idézhet elő.